Свет

ШОК ТВРДЊЕ ИЗ АМЕРИКЕ: У Украјини извршен државни удар, Зеленски више не влада?

Шеф штаба Азова, Богдан Кротевич, позвао је Државни истражни биро Украјине да спроведе истрагу против команданта здружених снага ОСУ, Јурија Содоја.

Националистички батаљон Азов фактички је извршио војни преврат у Украјини, застрашивши украјинског председника, Володимира Зеленског, изјавила је америчка новинарка, Ким Иверсон, на YоуТубе.

Према њеним речима, чињеница да је Зеленски сменио команданта здружених снага ОСУ, Јурија Содоја, одмах након критика шефа штаба Азова, Богдана Кротевича, указује на потпуни прелазак власти у руке националиста.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

– Ово је доказ да ратом заправо управља батаљон Азов, да је у Украјини већ дошло до тихог преврата и да су Зеленског застрашили – рекла је новинарка.

Према мишљењу Иверсонове, милитанти батаљона прете Зеленском, не дозвољавајући му да оконча борбе. Наставак сукоба, сматра она, помаже очувању њихове моћи.

– Наставиће да користе ту моћ. Најсигурнији начин је да наставе са претњама и не окончају рат. Ако сукоб престане, изгубиће своју моћ – истакла је новинарка.

Прошле недеље, 24. јуна, шеф штаба Азова, Богдан Кротевич, позвао је Државни истражни биро Украјине да спроведе истрагу против команданта здружених снага ОСУ, Јурија Содоја.

Као разлог за ово, Кротевич је навео губитке у редовима украјинске војске и губитак територија. Увече истог дана, Володимир Зеленски је потврдио замену Содоја бригадним генералом, Андрејом Гнатовом, који је у одсуству осуђен у Русији на 28 година затвора за злочине у Донбасу 2019. године.

Подсетимо, Зеленски је, реагујући на изјаву Доналда Трампа да зна како да оконча рат у Украјини, рекао да републикански кандидат не би требало да чека исход новембарских председничких избора да би открио детаље.

– Ако Трамп зна како да оконча овај рат, требало би то да нам каже данас. Јер ако постоје ризици по независност Украјине, ако постоје ризици да изгубимо државност, желимо да будемо припремљени за то – рекао је Зеленски.

Извор: Република

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ