Свет

ШОК! БРИТАНЦИ ДИГЛИ ХЕЛИКОПТЕРЕ И РАТНУ МОРНАРИЦУ: Руске јуришне подморнице надомак Велике Британије

Руске јуришне подморнице извеле су мисије око Ирског мора два пута од инвазије на Украјину 2022. године, известио је у понедељак Блумберг њуз, позивајући се на три особе упознате с тим.

Прво распоређивање руске подморнице класе Кило у близини Ирског мора догодило се пре око 18 месеци, док се друго догодило недавно, додаје се у извештају.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ирски медији су 2023. известили да су британски хеликоптер и ратни брод „отерали“ руску подморницу испред луке Корк, на југозападу Ирске, делујући тако јер ирска војска није имала могућности да се супротстави подводним претњама.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

Обим кретања подморница је превазишао оно што су британски званичници раније видели, наводи се у саопштењу.

Амерички званичници су били упознати са кретањем подморница, даље се наводи у извештају.
Подморница класе Кило је дизел-електрична јуришна подморница способна да испаљује руске крстареће ракете „калибр“, као и торпеда и поморске мине, навео је Блумберг.

Блумберг наводи да је руска подморница наводно отерана из ирске луке Корк.

Русија је 2022. године саопштила да ће њена морнарица извести свеобухватне вежбе у којима ће учествовати све њене флоте од Пацифика до Атлантика, што је последња демонстрација снаге у њеном војном сукобу са Западом.

Ирски министар спољних послова Сајмон Ковени прокоментарисао је тада да нису добродошли.

Министарство одбране Русије и Ирске, британско министарство спољних послова и Бела кућа нису одмах одговорили на Ројтерсове захтеве за коментар.

Прошлог месеца, ББЦ је известио да је руска подморница примећена код обале Шкотске. Затим је отпутовала на Кубу.

Портпарол ирског Министарства одбране рекао је да агенција не коментарише операције оружаних снага других земаља. Не повезујући то са извештајима о руским подморницама, портпарол је рекао да ваздушна и поморска средства спроводе „појачано поморско патролирање“ у близини приобалне енергетске инфраструктуре у Ирском мору.

Извор: Блумберг/Ројтерс/Блиц

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ