Свет

ПУТИН ТРЉА РУКЕ: Какав потез Орбана

Пољску је разбеснела блокада исплата из Европског фонда мира коју је спровела Мађарска. Из овог фонда ЕУ исплаћује компензације савезницима Украјине за оружје које су испоручили Кијеву, пише „Онет“.

– Да Мађари нису блокирали исплате, већ бисмо добили већи део новца назад. Укупно смо уложили око 4,5 милијарди евра у помоћ Украјини. Око половину тог износа могли смо већ вратити – изјавио је високи пољски званичник за „Онет“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према информацијама „Онет“-а, пољска влада је већ осмислила план за вршење притиска на мађарског премијера Виктора Орбана.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

Премијер Мађарске, Виктор Орбан, посетио је Москву 5. јула и састао се са Путином. Свој посету Русији назвао је следећом фазом мировне мисије, чији је први корак била посета Кијеву 2. јула.

Европски политичари осудили су Орбанову посету Москви. Министар одбране Естоније, Хано Певкур, изјавио је да повећана пажња јавности према овом догађају одвраћа савезнике од пружања помоћи Украјини и дискусија о њеном чланству у Европској унији и НАТО-у. Бивша премијерка Естоније, Каја Калас, оценила је да Орбан жели да изазове пометњу својом посетом, док је немачки канцелар Олаф Шолц осудио овај потез, наглашавајући да „Европска унија стоји на страни Украјине.“

Извор: Информер

Ознаке

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ