Свет

ПУТИН И СИ ТРЉАЈУ РУКЕ: Катастрофалне вести за САД

Ф-35 је једини ловац пете генерације на Западу, али због значајних проблема са софтвером неће бити способан за учешће у стварним борбеним операцијама до 2025. године, пише новинар Дејвид Екс у чланку за „Телеграф“.

Према његовим речима, Ф-35 са иницијално инсталираним процесорима и софтвером нема низ могућности које су биле обећане током развоја.

„Сенсорима је био мањи опсег, а сам авион није био компатибилан са свим најновијим бојевим средствима“, наводи се у чланку.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

Екс је прецизирао да ће ловци бити спремни за употребу тек након ажурирања софтвера, што ће захтевати додатно време и новац.

„Потпуна борбена готовост се обећава тек са ажурирањем Тецхнологy Рефресх 3 (ТР-3), које ће, како буде доступно, бити инсталирано на новим авионима, а за додатну накнаду и на старим“, пише он.

Новинар је нагласио да Ф-35 неће бити спреман за употребу барем до следеће године, и подсетио на изјаву команданта ваздухопловних снага САД у Европи Џејмса Хекера, који је раније говорио о проблемима са новим софтвером.

„Немојте очекивати да ће проблеми са ТР-3 бити решени ускоро“, упозорио је Хекер на Краљевском међународном ваздухопловном сајму у Лондону.

Раније је Пентагон саопштио да су САД увеле у службу прва три унапређена ловца пете генерације Ф-35 и очекују наставак испорука.

Извор: Информер

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ