Свет

ПРОФЕСОР ПЕРИШИЋ: Овај НАТО план је претња за Србију, Русију и Републику Српску

Окруживање Србије НАТО снагама су порука или боље рећи индиректна претња Србији да одустане од своје војне неутралности али и да не размишља и неком уједињењу са РС, док истовремено значи и отварање НАТО коридора преко Балкана за обрачун са Русијом, каже за Спутњик професор Срђан Перишић.

Албанија, Бугарска, Италија и Северна Македонија успостављају коридор војне мобилности преко својих територија како би ојачале одбрамбене способности НАТО, јавља бугарска новинска агенција БТА.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Опасност за Русију, Србију и РС

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

Ова агенција наводи да је Влада Бугарске у среду одобрила стварање коридора војне мобилности, у оквиру иницијативе која укључује министарства одбране Албаније, Бугарске, Италије и Северне Македоније, а која је осмишљена за јачање војне логистике у оквиру Паневропског коридора ВИИИ.

Универзитетски професор и геополитички коментатор др Срђан Перишић каже да овај НАТО коридор, односно коридор Америке која заправо стоји иза тога, има најмање два циља, а можда и више.

„Прва ствар је да је тај коридор који иде из Италије преко балканских земаља у ствари десно крило наступа Америке и НАТО према Русији. Десно такозвано југоисточно крило. Постоје још два – централни фронт према Русији и северни правац.

Значи, НАТО се према Русији у овом сукобу који гледамо интензивно припрема за неку наредну фазу сучељавања па и рата са Русијом користећи ова три кључна правца. Један је и овај који иде преко Балкана,“ објашњава Перишић.

Тај коридор је, каже саговорник Спутњика, у ствари коридор против Русије, којим ће се кретати и војне снаге, логистика, снабдевање НАТО трупа.

Коридор обухвата и КиМ

„Друга ствар коју овде уочавамо јесте да тај коридор НАТО пакта окружује Србију чиме врши геополитички притисак на њу да се у скорој будућности определи да постане чланице НАТО. То је други циљ формирања овог коридора – да Србија одустане од своје војне неутралности коју је у својим документима јасно записала,“ истиче Перишић.

Према његовим речима, овај циљ НАТО пакта за нас је посебно интересантан, јер ће се у том коридору наћи и Албанија, што значи и такозвана држава Косово.

„Они тзв. Косово већ дужи низ година спремају да постане чланица НАТО. Међутим, и да се то не деси, војни капацитети, логистика и људство са КиМ, дакле Албанци, ће и те како учествовати у том НАТО коридору и према Русији, али и према Србији као део притиска.

Другим речима, коридор ће деловати као претња према Србији иако то нико неће јавно рећи, већ ће тврдити да су то потребе НАТО снага у наводном обуздавању Русије а у ствари је усмерено и ка Балкану и државама које нису чланице НАТО међу којима је Србија али и БиХ,“ напомиње Перишић.

На удару и Декларација Свесрпског сабора

Наш саговорник подсећа да БИХ није део НАТО само због тога што се чланству противи Република Српска, што значи да то што прети Србији прети и РС.

„Тако да овај НАТО коридор има претње и према РС због тога што се она грчевито бори против учлањена БиХ у ову војну организацију. И то ефективно већ 14 година.

Овде можемо издвојити и трећи фактор који посебно смета НАТО пакту а о коме се није изјашњавао јавно, а то је да Алијанса жели да Срби не покушавају никакво уједињавање апропо Декларације и заједничкој будућности српског народа,“ напомиње Перишић.

Та Декларација је, закључује наш саговорник, у многим тачкама директно супротстављена и НАТО, и Америци и уопште западној геополитици и идеологијама, а између осталог има и своје геополитичке димензије што Западу боде очи.

Извор: Медији

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ