Православље

Православни верници данас славе свеца који је КРСТОМ У РУЦИ заштитио град од ВОЈСКЕ!

Након што је видео Исуса, упознао се са апостолом Петром који га је касније поставио за епископа у Тавромену на Сицилији

Српска православна црква и верници данас славе светог свештеномученика Панкратија, епископа тавроменијског.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Овај светитељ рођен је у Антиохији у време када је Господ Исус ходао као човек међу људима на земљи.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

Након што су чули за Христова чуда Панкратијеви родитељи пожелели су да виде Господа Чудотворца. Заједно са Панкратијем дошли су у Јерусалим, где су видели Исуса, чули Његове речи и видели Његова чудеса. Ту се Панкратије упознао са апостолом Петром.

По вазнесењу Господњем и родитељи и син крстили су се у Антиохији. Панкратије се повукао у неку пештеру у Понту, где га је апостол Петар нашао, па у договору с апостолом Павлом поставио за епископа тавроменијског на Сицилији. У том граду свети Панкратије починио је велика чудеса: разорио идоле, крстио некрштене, а утврдио крштене и добро је управљао црквом Божјом.

Неки незнабожни војвода Аквилин, након што је чуо да је цео град Тавромен постао хришћански, пошао је с војском у тај град да га поруши и поубија све хришћане. Панкратије свети охрабрио је верне да се не боје, а сам са својим свештенством изашао је ван града носећи у руци непобедиво оружје – часни Крст.

Када се војска приближила граду, на њу је пала нека тама и обузео је страх велик. Настала је велика пометња тако да су се нападачи окомили један на другог, изболи се и исекли мачевима. Тако је Божји угодник Панкратије спасио град и своје стадо силном својом молитвом пред Господом.

Најзад, убијен је камењем од неких завидљивих и злобних незнабожаца, и упокојио се у Господу. Његове свете мошти налазе се у Риму.

 

Извор: Телеграф.рс

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ