Свет

ПОБУНА У ГЛАВНОМ ГРАДУ: Војска покушава да је угуши, има много мртвих (ВИДЕО)

Војници патролирају јутрос пустим улицама главног града Бангладеша, Даке, пошто је уведен полицијски час да би се угушили протести у којима је погинуло више од 100 људи ове седмице,

Протести су били усмерени против владиних квота за запошљавање у државној служби.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У сукобима са полицијом током протеста које су предводили студенти погинуло је најмање 105 људи, а хиљаде су повређене ове седмице, према подацима из болница широм Бангладеша, пренео је Ројтерс.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

У Бангладешу је од четвртка на снази суспензија интернета и услуга текстуалних порука док је полиција разбијала протесте, који су настављени упркос забрани јавних окупљања. Полицијски час неће важити данас током два сата да би грађанима било омогућено да набаве залихе и обаве друге послове, јавили су локални телевизијски канали.

Немири широм Бангладеша у почетку су избили због тога што су се студенти жестоко противили увођењу нових квота за државне послове, укључујући квоту од 30 одсто за запошљавање чланова породица оних који су се борили за независност од Пакистана.

Полиција је током протеклих пет дана испалила сузавац и шок бомбе да би растерала демонстранте који су снаге безбедности гађали каменицама.

Због пораста броја погинулих и пошто полиција није могла да обузда насилне протесте, влада је у петак увела национални полицијски час и распоредила војску.

Полицијски час ће трајати до недеље ујутру, када ће влада проценити ситуацију и одлучити о даљим корацима. Демонстрације је изазвала висока незапосленост међу младима који чине готово петину од укупно 170 милиона становника, наводи британска агенција.

Међународне групе за људска права критиковале су деловање снага безбедности током протеста у Бангладешу.

Извор: Танјуг

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ