Свет

НЕВИЂЕНА ПОМЕТЊА У ВАШИНГТОНУ: Шта су ово открили на Куби?

Нови сателитски снимци Кубе показују велике надоградње у четири војне базе за које се верује да су повезане са Кином, што би Пекингу могло пружити значајне могућности за шпијунирање Сједињених Држава.

(ЦСИС) у Вашингтону, снимљене су у марту и априлу ове године и приказују новоградњу на три локације у близини Хаване, као и рад у раније непознатој бази у близини америчке поморске базе у заливу Гвантанамо.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према извештају ЦСИС-а, најзначајније промене су се десиле у бази Бејукал, која датира из кубанске ракетне кризе 1962. године, када је коришћена за складиштење совјетског нуклеарног оружја.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

Недавно је база постала велики електронски обавештајни центар, који наводно надгледа електронске комуникације. Нове слике показују уградњу модерног кућишта електронске антене и друге надоградње.

Још две локације, Вајаи и Калабазар, такође показују значајан раст и развој мисије, укључујући постављање антена, радарских антена и друге опреме која може помоћи у праћењу сателита. Ове базе, које се налазе у близини Хаване, постају све важније у контексту могуће употребе за шпијунске активности.

Четврта база, Ел Салао, је у изградњи, али њена локација у близини америчке поморске базе у заливу Гвантанамо и обим изградње изазивају забринутост америчких стручњака.

Слике показују напредак у постављању антенског низа пречника од 130 до 200 метара, за који аналитичари кажу да може да прати сигнале на удаљености до 15.000 километара.

„Без приступа поверљивим материјалима, практично је немогуће одредити специфичне циљеве ових објеката“, наводи се у извештају ЦСИС-а. Ипак, аналитичари кажу да је повећање опреме за праћење свемира на локацијама као што су Бежукал и Калабазар приметно с обзиром на то да Куба нема сопствени свемирски програм.

Америчка канцеларија директора националне обавештајне службе одбила је да коментарише извештај ЦСИС-а.

Извор: wебтрибуне.рс

Ознаке

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ