Свет

НЕМАЧКИ КОМАНДАНТ: Руска војска креће на НАТО?

Руска војска јача и опасност од ње расте, изјавио је начелник генералштаба Бундесвера Карстен Бројер. „Уочавамо да се руска војска усмерава ка Западу“, рекао је Бројер.

За пет до осам година оружане снаге Москве могле би материјално и персонално да буду у стању да нападну територију НАТО, казао је за Зехсише цајтунг (Сäцхсисцхе Зеитунг).

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Процене се, додао је, заснивају на војним анализама, налазима обавештајних служби и савезничких оружаних снага, као и на изјавама руског председника Владимира Путина.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

„Руска војска сваке године произведе 1.000 до 1.500 додатних тенкова. Пет највећих европских држава чланица НАТО има само половину (од тога) на залихама“, рекао је Бројер.

Бундесвер, додао је, има око 300 тенкова.

„Ако се ова способност (војна) комбинује са намером, што се дефинитивно може ишчитати из Путинових говора, то треба да нас разбуди. Мој посао је да размишљам о таквом, најгорем сценарију. За Бундесвер то значи да морамо бити спремни за ову могућ́ност за пет година“, рекао је начелник генералштаба немачке војске.

Бројер је истакао да не види никакве назнаке војног дистанцирања САД од Европе. Рачуна и да ће Доналд Трамп (Трумп), ако опет буде председник, умети да препозна вредност НАТО.

Подсетио је да је Трамп док је био у Белој кући „брутално“ ставио до знања Европи да мора да ојача свој допринос алијанси, што се и догодило најкасније пошто је Русија напала Украјину.

У поређењу са 2020. годином када су свега две или три чланице НАТО достигле смерницу алијансе да се у одбрану улаже најмање два одсто бруто домаћег производа, сада то чини више од 20 земаља савеза.

Извор: дпа-прототyпе.де

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ