Србија

НАРОД УСТАО ПРОТИВ РИО ТИНТА: Одржан велики протест у Ваљеву, порука је јасна (ФОТО/ВИДЕО)

На градском тргу тргу у Ваљеву одржан је протест против Рио Тинта и ископавања и експлоатације литијума у Србији, али и у ваљевском крају.

Како јавља репортерка Н1 људи су се окупили како би послали свима поруку да неће дозволити да се посао ископавања литијума настави.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Окупљени истичу и да је протест потпуно ванастраначки и позивају све људе, које год политчке орјентације, вреског опредељења, „партизани или немци“ били да се уједине око тога да се у околини Ваљева не рудари јер, како не воде, то што је планирано да се будућим нараштајима остави „само би непријатељ волео.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

„Ваљево мора да зна и да има одговор ко то обећава и продаје нашу земљу. Окупили смо се да тражимо одговоре. Очигледно је да су мутне радње у питању као и све што се дешава у овој земљи, све је у рукама је групе моћника. Мене занима шта кажу грађани, да ли они желе литијум? Ја овде не желим рудник, знам шта значи имати рудник поред града, видео сам то, не морамо ићи у Боливију или Перу, већ знам како то изгледа“, рекао је за Н1 редитељ Зоран Ђорђевић који живи у Бразилу.

Софија Јаневска, која ће се у име младих обратити окупљенима на скупу каже за Н1 да су „млади смо упознати са свим последицама изградње рудника и да су далеко од тога да су незаинтересовани“.

„Данас ћу говорити у име својих вршњака и биће сви изненађени“, истакла је она.

После говора на гратском тргу, окупљени грађани ће у протестној шетњи отићи до градског храма испред којег ће, како најављују, затражити од СПЦ да стану на чело народа.

Извор: Нова с

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ