Свет

ЛАВРОВ ОТКРИО: Путин повлачи историјски потез, Западу се не пише добро

Сергеј Лавров (Фото: Јутјуб)

МОСКВА намерава да укључи Савет за сарадњу арапских држава Персијског залива у процес формирања Великог евроазијског партнерства – исто као и друге организације које су укључене у живот континента, изјавио је министар спољних послова Русије Сергеј Лавров.

– Евроазија се формира као самостални део мултиполарног, полицентричног света. Ради се у корист стварања Великог евроазијског партнерства – рекао је Лавров на састанку са лидерима руских невладиних организација.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Како је додао, процес формирања партнерства у Евроазији дуги низ година карактерише јачање веза између ШОС, АСЕАН и Евроазијске економске заједнице.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

– Ту ћемо укључивати и друге структуре које се баве материјалним делом сарадње на том простору, укључујући Савет за сарадњу арапских држава Персијског залива. И то је Евроазија – поручио је Лавров.

Идеју о формирању Великог евроазијског партнерства изнео је председник Русије Владимир Путин 2017. године. Тада је рекао да „удруживање потенцијала интеграционих формата попут Евроазијске економске заједнице, ‘Појас и пут’, ШОС, АСЕАН“ може бити основа за формирање тог партнерства. По речима Путина, учесници у партнерству могу бити Кина, Индија, Пакистан, Иран, земље ЗНД и друге државе и удружења.

Извор: Медији

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ