Свет

ЈЕЗИВ ПРЕДЛОГ СИКОРСКОГ ЗАЛЕДИО РУСЕ: Ако Запад ово уради, последице ће бити несагледиве

Запад треба намерно да ескалира односе са Русијом, на пример конфискацијом њених средстава у Европској унији, написао је министар спољних послова Пољске Радослав Сикорски, на друштвеној мрежи X.

– Морамо да поново научимо како да користимо игру ескалације. На пример: можемо запленити све руске државне активе у вредности од 300 милијарди евра – изјавио је пољски званичник.

Након почетка специјалне операције у Украјини, ЕУ и земље Г7 замрзле су готово половину руских девизних резерви у вредности од око 300 милијарди евра.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

Око 200 милијарди се налази у Европској унији, углавном на рачунима белгијске Еуроцлеар – једне од највећих светских системâ за обрачун и клиринг.

Крајем октобра, међународни депозитар Еуроцлеар известио је да је за девет месеци 2023. године зарадио око 3 милијарде евра на каматама од инвестиција руских средстава која су под санкцијама.

Кремљ је изјавио да би доношење оваквих одлука било још један корак ка кршењу свих правила и норми међународног права. Министарство спољних послова Русије назвало је замрзавање руских средстава у Европи крађом, наглашавајући да је Брисел усмерен не само на средства приватних лица, већ и на државне активе Русије.

Извор: Информер

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ