Русија

ХИТНА РЕАКЦИЈА МОСКВЕ: Песков се огласио

МОСКВА – Изјава украјинског министра спољних послова Дмитрија Кулебе о спремности Кијева за разговоре са Москвом у складу је са ставом Кремља, али су потребна додатна појашњења, изјавио је данас портпарол руског председника Дмитриј Песков.

„Сви смо сазнали из извештаја из Пекинга да је такву изјаву дао на састанку са Ванг Јијем. Могло би се рећи да је порука сама по себи у складу са нашим ставом. Знате, Русија никада није одбила разговоре, остаје отворена. За преговарачки процес, међутим, детаљи су важни и ми их још не знамо, па хајде да сачекамо нека појашњења која ће очигледно уследити“, рекао је портпарол Кремља, преноси ТАСС.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Шеф кинеске дипломатије Ванг Ји је на састанку са Кулебом скренуо пажњу на чињеницу да постоји ризик од ескалације сукоба у Украјини и његовог ширења ван граница државе, на шта је Кулеба рекао да Украјина је Украјина спремна и жели да разговара са Москвом.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

Према речима украјинског министра спољних послова, „разговори треба да буду рационални, садржајни и усмерени на постизање праведног и трајног мира“.

После састанка, украјинско министарство спољних послова објавило је саопштење у којем је објаснило да би преговори могли да се одрже у „одговарајућој фази“. Министарство је навело да се сада „не примећује“ спремност руске стране да се укључи у дијалог.

Украјински председник Володимир Зеленски је 2022. године потписао указ према којем земља одбија да преговара са Русијом све док је председник Владимир Путин, преноси Танјуг.

Извор: Танјуг

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ