Свет

ХАОС У НАТО ПАКТУ: Ова моћна европска држава напушта Алијансу?

Постоји забринутост у НАТО-у да би Француска могла да напусти Алијансу ако крајња десница, предвођена Жорданом Барделом и Марин Ле Пен, дође на власт.

Национално окупљање, које предводе Бардела и Ле Пенова, могло би у недељу да преузме вођство у Француској, што би изазвало узбуну не само у ЕУ, већ и у Вашингтону.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према анонимним дипломатама, постоји озбиљна могућност да би Париз, након победе Националног окупљања, могао да повуче подршку Украјини и да напусти НАТО.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

Десничарско Национално окупљање је више пута постављало питање сврхе НАТО-а и помоћи Украјини. Сада су на врху у првом кругу ванредних избора у Француској са 33 одсто гласова, док је центристички блок председника Емануела Макрона тек на трећем месту са 2 одсто. Други круг избора заказан је за 7. јул, а предвиђа се да ће Национално окупљање освојити до 280 места у Народној скупштини.

Према изворима из Еурацтива, постоји забринутост међу водећим савезницима у НАТО-у због критика Националног окупљања (РН) на рачун Макронове спољне политике, посебно војне помоћи Украјини. Чак и ако РН заврши у опозицији, очекује се да ће имати значајан утицај у француском парламенту.

Анонимни извор из Еурацтива сугерише да би Француска под новим руководством могла да се одлучи за „меки излазак“ из НАТО-а, што би значило повлачење из војне команде Алијансе, слично као што је то учинио председник Шарл де Гол 1966. године. Француска се вратила у интегрисану војну команду НАТО-а тек 2009. године.

Војни експерт Мишел Дукло сматра да би РН могао да заговара „суптилни излазак“, при чему би Француска слала мање квалификоване трупе у мањем броју на НАТО мисије. Француска игра кључну улогу у НАТО-у, што утиче на дугорочну стратегију организације.

Марин Ле Пен, бивша лидерка РН-а, критикује Макронов став према сукобу у Украјини, тврдећи да ризикује да увуче Француску у рат с Русијом. Странка заговара дијалог с Русијом о кључним интересима.

Тренутни лидер РН-а, Џордан Бардела, показује мекши став према НАТО-у, изјавивши да неће бити изласка из војне команде НАТО-а док траје рат у Украјини.

Извор: Wебтрибуне.рс

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ