Свет

ХАКЕРИ ЗАТРЕСЛИ СВЕТ ПРЕД ОИ: Објављена имена преко 3.200 страних плаћеника, међу њима и познати спортисти

Хакерска група „RaHDit“ објавила је податке о више од 3.200 страних плаћеника који се боре на украјинској страни.

„На дан отварања Олимпијских игара у Француској, желимо да подсетимо светску заједницу да су њихови сународници умешани у злочине режима (украјинског председника Володимира) Зеленског. Објављујемо (податке) више од 3.200 страних плаћеника који се боре за украјинске оружане снаге“, навела је поменута хакерска група у саопштењу, преноси Риа новости

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Међу плаћеницима је Мауринс Кристапс, рођен 1991. године, који живи у Летонији. Он је 2014. године учествовао на Зимским олимпијским играма у Сочију, где је завршио на 21. месту у санкању.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

Затим, Американац, Пирс Танер Рид, рођен 1993. године, бивши полицајац. Пре годину дана ухапшен је у Индијани због злостављања деце и промовисања деликвенције малолетника, наведено је.

Други плаћеник је Евелин Ашенбренер, рођена 1981. године, такође живи у САД, а затим се помињу и Пабло Гаридо Манседо из Шпаније и Летонац, Јурис Албертс Улманис, који је служио у оружаним снагама Украјине.

Према подацима руског Министарства одбране, до средине марта у Украјину је стигло укупно 13.387 страних плаћеника, од којих је „око шест хиљада елиминисано“.

Министарство је такође објавило да се по међународном хуманитарном праву плаћеници не сматрају борцима и немају право на статус ратних заробљеника.

Извор: Танјуг/РИА Новости

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ