Свет

ЕУ У ШОКУ: Мађарска узвраћа ударац, блокираће

Мађарска ће блокирати фондове Европске уније за земље чланице које су послале муницију у Украјину док Кијев не дозволи да нафта руске компаније Лукоил прође кроз нафтовод на њеној територији, саопштио је у уторак мађарски министар спољних послова.

Словачка и Мађарска које су престале да добијају нафту из Лукоила кроз нафтовод Друзхба након што је Украјина прошлог месеца увела забрану транзита за производе руске компаније.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Такође, како би одговорило на насталу ситуацију, мађарско министарство енергетике формирало је радну групу за безбедност снабдевања, која је „размотрила досадашње и могуће наредне кораке“, наводи се у саопштењу министарства.

 

„Док Украјина не реши ово питање, сви могу заборавити на исплату 6,5 милијарди евра из Европског мировног фонда (ЕПФ) као компензацију за пошиљке оружја“, рекао је мађарски министар спољних послова Петер Сијарто, преноси телевизијски канал АТВ.

Министарство спољних послова Украјине није одмах одговорило на захтев за коментар.

Кијев тврди да је блокирао Лукоил нафту, али да се укупан проток кроз цевовод, који користе и други добављачи, није смањио.

Гасовод Дружба, који повезује Русију са земљама бившег социјалистичког блока у источној Европи, наставио је да ради током више од две године рата у Украјини чак и када је Европска унија прекинула друге изворе енергије из Русије.

Мађарска је остала посебно зависна од руске нафте и тврди да без ње не може снабдевати своје рафинерије.

Извор: Вечерњи лист

Ознаке

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ