Свет

ЕКСПРЕСАН ОДГОВОР: Кина узвраћа ударац САД

САД су недавно обновиле продају оружја кинеском региону Тајвана, чиме се озбиљно крши принцип „једне Кине“, саопштило је кинеско Министарство спољних послова

Кина је данас увела санкције за шест америчких војно-индустријских компанија због продаје оружја Тајвану, јавља Централна телевизија Кине.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Како се наводи у саопштењу кинеског Министарства спољних послова, чији текст цитира ТВ канал, САД су недавно „обновиле продају оружја кинеском региону Тајвана“, чиме се озбиљно крши принцип „једне Кине“ и три заједничка кинеско-америчка саопштења.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

Осим тога, представља озбиљно мешање у унутрашње ствари Кине и наноси штету кинеском суверенитету и територијалном интегритету.

У складу са законима Народне Републике Кине, „Пекинг је одлучио да предузме контрамере против низа релевантних компанија и вишег менаџмента“.

Према извештају, санкционисани су „Андурил индустрис“, „Меритајм тактикал системс“, „Пацифик рим дефенс“, АЕВЕКС „Аероспејс“, ЛКД „Аероспејс“, „Сумит технолоџис“.

Подсетимо, САД су раније додале шест компанија на листу трговинских ограничења, међу којима и четири због веза са обуком кинеских војних снага, наводи се у саопштењу владе у Вашингтону.

Ради се о по две компаније из Кине и Уједињених Арапских Емирата, као и по једној из Јужне Африке и Велике Британије, преноси Ројтерс.

За компаније које су стављене на списак познат као „Листа ентитета“, односно под ограничење трговине Министарства трговине, неопходне су дозволе за испоруку америчке робе и технологије, а такви захтеви углавном буду одбијени.

Извор: РИА

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ