Свет

ДРАМА НА НЕБУ: Руски и кинески бомбардери уочени код Аљаске, САД послала авионе

ВАШИНГТОН – Северноамеричка команда ваздушно-космичке одбране (НОРАД) тврди да је пресрела у близини Аљаске руске и кинеске бомбардере који изводе заједничке ваздушне патроле.

„Пресрели смо руске ТУ-95 Бер и кинеске Х-6 бомбардере у међународном ваздушном простору али нису ушли у ваздушни простор САД или Канаде“, наводи у саопштењу НОРАД-а, који чине Америка и Канада, пише Си-Ен-Ен. Пресретање су извршили амерички борбени авиони Ф-16 и Ф-35, као и канадски борбени авиони ЦФ-18, наводи званичник одбране, који није именован.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Руски летови у ваздушном простору Аљаске нису неуобичајени, наведено је. У мају је Русија улетела са четири авиона у тај простор и тада је НОРАД рекао да се ти летови „редовно дешавају“. Али, како пише Си-Ен-Ен, чини се да је новина присуство кинеских авиона.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

Начелник америчке северне команде, генерал Грегори Гијо, рекао је да Кина себе сматра „блиском арктичком“ државом и да је радила на проширењу свог присуства на крајњем северу, укључујћи и сарадњу са Русијом. Руско Министарство одбране саопштило је раније данас да су руски и кинески авиони извели заједничке ваздушне патроле и да је заједнички лет трајао дуже од пет сати.

У вежби коју су обезбеђивали руски ловци Су-30СМ и Су-35С, учествовали су стратешки носачи ракета Ту-95МС Ваздушно-космичких снага Русије и кинески стратешки бомбардери Х6-К, који су извршили ваздушне патроле изнад вода Чукотског и Беринговог мора и северног дела Тихог океана.

Ваздушно-космичке снаге Русије и кинеско ваздухопловство нису нарушили ваздушни простор страних држава, наведено је. Вежба је одржана у оквиру имплементације плана војне сарадње Кине и Русије за 2024. годину и није била усмерена против трећих земаља, нагласило је Министарство, преноси Танјуг.

Извор: Танјуг

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ