Православље

ДАНАС СЛАВИМО ВЕЛИКОГ ЧУДОТВОРЦА: Изговорите ове моћне речи

Заволео је Христа више од било чега на свету

Свети Тома Малеин је хришћански светитељ и аскета. Био је најпре војвода који се прославио храброшћу и богатством. Био је телом врло крупан, и тиме задавао страх својим непријатељима. Према хришћанској традицији, када је заволео Христа више од света и свега на свету, он је оставио све и повукао се у пустињу, где се замонашио. Свети Илија пророк јавио му се и одвео га на гору звану Малеа, до Свете горе. Он је ту, према хришћанској традицији, живео усамљен, само с Богом, у даноноћној молитви. Мада се он крио од света, није се могао сакрити. Када су сазнали за светост његовог живота, почели су људи к њему долазити и доводити своје болеснике. Хришћани верују да је свети Тома лечио људе од сваке болести и избављао од сваке невоље.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Он је чудесно исцељивао сваку болест, слепима давао вид, хромима враћао способност да право и лако ходе; и на безводном месту он молитвом изведе извор воде. Стојећи на молитви, преподобни је сијао као огњени стуб, што су са велике даљине виђали људи очишћенога разума.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

Преподобни Тома чинио је многа чудеса не само за живота свога на земљи, него и по престављењу свом к Богу његове чесне мошти твориле су чудеса: јер људи који су са вером долазили, добијали су врло брзо и на натприродан начин исцељења од сваковрсних невоља и неизлечивих болести, и од бесомучности – светим молитвама његовим. Умро је у X веку.

Православна црква прославља га 7/20. јула.

Тропар

Боже отаца наших, чини увек са нама по Твојој кротости, не напуштај нас Твојом милошћу, но њиховим молитвама у миру уреди живот наш.

Извор: Новости

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ