Свет

ЦЕО СВЕТ У НЕВЕРИЦИ ГЛЕДА ОВАЈ СНИМАК: Украјинац пројектилом са рамена оборио моћну руску ракету (ВИДЕО)

Фото: Х принтскрин

Украјинац у цивилу с рамена испалио крстарећи пројектил на Русе.

Бивши саветник украјинског министарства унутрашњих послова Антон Герашченко објавио је на друштвеној мрежи X-у снимак на коме се, како каже, види Украјинац, одевен у цивилну одећу, који са рамена испаљује крстарећи пројектил како би пресрео руски напад.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Кратак снимак приказује украјинског војника како испаљује пројектиле, а у позадини се чују гласови који славе, што имплицира да је руски пројектил успешно пресретнут. Није јасно где и када је видео снимљен, а како пишу страни медији, Украјинац на снимку користи МАНПАДС, преносни противзваздушни одбрамбени систем.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

Украјина је добила неколико типова МАНПАДС-а, укључујући ракете Стингер америчке производње и британске ракете кратког домета СтарСтејк. Према документима Пентагона, САД су до данас испоручиле више од 2000 Стингера за украјинске јединице.

МАНПАД-овима често управља једна особа која испаљује пројектил са свог рамена, а систем се по потреби лако помиче по бојном пољу.

Кијев тврди да су досад коришћени за уништавање циљева попут руских борбених авиона или хеликоптера и мањих циљева попут дронова.

МАНПАДС (Ман-Портабле Аир Дефенсе Сyстемс)

МАНПАДС, или преносни противваздушни одбрамбени системи, су ракетни системи који су довољно лаки и компактни да их може носити и користити један војник. Ови системи су дизајнирани за уништавање нисколетећих авиона, хеликоптера, дронова и других ваздушних циљева. МАНПАДС су постали важан алат у модерним војним сукобима због њихове преносивости, ефикасности и релативно ниске цене у поређењу са традиционалним противваздушним системима.

Карактеристике МАНПАДС-а

Преносивост: МАНПАДС су довољно лаки да их може носити појединац, обично теже између 15 и 20 килограма.
Лансирање: Ови системи се лансирају са рамена или са малих носача, што омогућава брзо и флексибилно распоређивање на терену.
Навођење: Већина модерних МАНПАДС-а користи инфрацрвено навођење, што значи да траже топлоту коју емитује циљ, попут мотора авиона. Постоје и системи са радарским и оптичким навођењем.
Домета и висина: Типичан домет МАНПАДС-а је између 4 и 6 километара, а могу погодити циљеве на висинама до 3-4 километра.

Примери МАНПАДС-а

ФИМ-92 Стингер: Амерички систем познат по својој употреби у многим сукобима широм света.
9К38 Игла: Руски систем са инфрацрвеним навођењем, познат по својој поузданости.
Мистрал: Француски систем са веома прецизним навођењем.

Предности и Мане

Предности:

Мобилност: Брзо распоређивање и могућност скривања.
Ефикасност: Ефикасни против нисколетећих циљева.
Трошак: Јефтинији од већих противваздушних система.

Мане:

Ограничен домет: Нису ефикасни против циљева на великим висинама или удаљеностима.
Навођење: Могу бити ометани или варани од стране противмера.

Употреба у конфликтима

МАНПАДС су коришћени у многим конфликтима широм света, укључујући ратове у Авганистану, Ираку, Сирији и Украјини. Њихова употреба од стране нерегуларних снага и терористичких група такође је изазвала забринутост због потенцијалне претње цивилним авионима.

МАНПАДС су виталан део модерних војних арсенала, пружајући копненим снагама средство за одбрану од ваздушних претњи. Њихова преносивост и ефикасност чине их корисним оружјем на савременом бојном пољу.

Извор: Индеx.хр

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ