Свет

ЦЕО СВЕТ ЈЕ ОВО ЧЕКАО: Макрон се огласио први пут после пораз на изборима

Фото: Јутјуб

Председник није експлицитно поменуо да из владајуће коалиције треба искључити Национално окупљање или Непокорену Француску, али то што помиње „републиканске вредности“ сугерише управо на поменуто

Председник Француске Емануел Макрон позвао је „мејнстрим странке“ да удруже снаге како би формирале чврсту већину у Народној скупштини, у свом првом јавном обраћању од недељних ванредних избора који су довели до застоја у парламенту.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Избори, које је Макрон неочекивано расписао након што је изгубио од крајње десничарског Националног окупљања (РН) на европским изборима у јуну, гурнули су Француску у неизвесност, са три политички супротстављена блока и без очигледног пута ка формирању владе будући да нико није освојио довољно гласова да има апсолутну већину, преноси Ројтерс.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

У писму регионалним новинама, Макрон је позвао „мејнстрим странке које гаје републиканске вредности“ да формирају владајућу коалицију и рекао да се нада да ће премијер бити из такве групе.

„Уложимо наду у способност наших политичких лидера да покажу разум, хармонију и смиреност у вашем интересу и интересу земље. У светлу ових принципа одлучићу о именовању премијера“, навео је Макрон.

Иако председник није експлицитно позвао да се Национално окупљање или Непокорена Француска искључе из коалиције коју заговара, то што помиње „републиканске вредности“ тумачи се као искључивање партија на крајњој левици или крајњој десници.

Левичарска коалиција Нови народни фронт (НФП), у којој су поменута Непокорена Француска, комунисти, Зелени и социјалисти, неочекивано је освојила највише мандата на парламентарним изборима, Макронов центристички табор Заједно био је други, док је Национално окупљање Марин ле Пен било треће.

Извор: Медији

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ