Свет

ЦЕО СВЕТ ЈЕ ОВО ЧЕКАО: Да ли коначно долази крај рата?

Након посете Кијеву, путовања у Москву, Пекинг, и Вашингтон, мађарски премијер Виктор Орбан изнео је своје решење украјинског сукоба

Мађарски премијер Виктор Орбан изнео је свој мировни план за украјинско-руски сукоб, о чему је у посебном писму обавестио лидере ЕУ, потврдио је данас помоћник премијера Балаж Орбан за лист „Мађар немзет“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Реч је о Орбановом плану, који је сада на столу свих премијера Европске уније. Реалистична процена ситуације, реални циљеви и одговарајући распоред – то је оно на чему се заснива наш предлог“, поручио је помоћник мађарског премијера, преносе РИА Новости.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

Према његовим речима, улогу Будимпеште не треба преценити, али ни потценити, будући да би на оно што је Виктор Орбан урадио за две недеље „већина земаља света чекала годинама“.

„Мађарски премијер је детаљно информисао лидере ЕУ о својим посетама. Ова путовања су била веома значајна, јер је наша земља тренутно једина држава која има свеже и конкретне информације о томе како размишљају зараћене стране, и најважнији посредници, и како се може маневрисати између различитих интереса“, објаснио је он.

Балаж Орбан је, такође, потврдио да ће Мађарска, током председавања ЕУ, искористити тај период да „створи услове за мировне преговоре“ и Савету ЕУ предложи различите „политичке иницијативе“. Уколико Европа озбиљно жели мир, она може да направи реалан план, који би имао „макар минималне шансе за успех“, закључио је он.

„Ако Европа жели мир и жели да има одлучујући глас у решавању војног сукоба и окончању крвопролића, онда мора сада да осмисли и спроведе промену свог политичког курса“, оценио је помоћник Виктора Орбана, преноси ТАСС.

Мађарски премијер је у периоду од 2. до 11. јула у оквиру мировне мисије, која је изазвала велико незадовољство на Западу, посетио је Украјину, Русију, Кину и САД.

Мађарски званичници истакли су да је јасно да досадашња стратегија Европе и САД није дала резултате у Украјини. Орбан је упозорио да украјински сукоб представља опасност по Европу и обећао да ће учинити шта може да допринесе миру.

У исто време, низ медија јавља да Брисел смишља план како да казни мађарског премијера због одласка у Москву и разговора са Владимиром Путином. Европски званичници су, подсетимо, брже боље изјавили да је Орбан са Путином разговарао не у име Европске уније, већ искључиво у име Мађарске.

Извор: Медији

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ