Свет

БРУТАЛНО РАЗАРАЊЕ: Руси открили паркинг Химарса, па га засули Искандером (ВИДЕО)

Фото: Х принтскрин

У области села Новопетровка у области Николајев, руски обавештајци открили су паркинг МЛРС М142 ХИМАРС.

Удар посаде Искандер-М оперативно-тактичког ракетног комплекса уништио је амерички ракетни систем. Потпуно је уништен и хангар са опремом, укључујући муницију и до десет украјинских војних лица, тврде руски извори.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Раније је у руским изворима објављено да се, према анализи војне статистике, испоставило да су Оружане снаге Украјине већ изгубиле већи део универзалних лансера, М142 ХИМАРС на точковима, гусеничарских М270 МЛРС и њихових аналога, то ће свакако утицати на ток непријатељстава.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

Треба напоменути да су најозбиљнији губици (ненадокнадиви и подложни поправци) настали 2022. године, када је забележен 31 случај уништења оваквих система наоружања који комбинују функције МЛРС и оперативно-тактичког ракетног комплекса.

Оружане снаге Украјине су 2023. радикално промениле тактику коришћења ових „универзалних“ лансера, приступе логистици, камуфлажи и другим питањима. Тада је то дало резултате и смањило губитке, када је са руске стране забележено само 13 случајева уништења.

Међутим ове године, Оружане снаге Русије тврде како су успеле да изненаде Оружане снаге Украјине.

Руси кажу да су посветили повећану пажњу електронској обавештајној служби али и радио-техничкој обавештајној служби. То је омогућило уништавање или онеспособљавање 21 јединице М142/М270 и њихових аналога у првих шест месеци.

Украјинске оружане снаге су потом принуђене да их приближе линији фронта како би могле да докрајче циљеве у позадини руских трупа. Међутим, почели су да се чешће примећују и ударају.

Према руским подацима, оружане снаге Украјине изгубиле су највише универзалних ракетних јединица јединица у Доњецку – 25 јединица, а Харковска област заузима почасно друго место са 10 јединица.

Најмање уништених јединица је забележено у области Херсонске и Дњепропетровске, где је ракета погодила складиште, по 4 јединице.

Оружане снаге Украјине вешто су скривале и чувале М142/М270 и њихове аналоге где год могу, али су и даље „везане“ за извршавање одређених задатака и ограничене су на затворена подручја употребе, а то помаже да се открију, тврде Руси.

Без сумње, М142/М270 су се показали као веома вредна средства и оруђе за Оружане снаге Украјине. Они се, међутим, користе за уништавање не оних циљева до којих би хтели да достигну, већ само оних до којих могу да достигну, што не иде увек у корист Кијеву.

Извор: Новости

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ