Свет

БРИТАНЦИ СЕ ХИТНО ОГЛАСИЛИ: Поново су напали

ЈЕМЕНСКИ Хути извели су нови напад на брод у Аденском заливу, последњи у низу на овој кључној рути за поморску трговину, саопштио је данас Оперативни центар за поморску трговину при британској војсци.

Капетан брода пријавио је експлозију у близини пловила код обале у јеменском подручју Ништун, у близини границе са Оманом, наведено је у саопштењу, пренео је АП.

Чланови посаде брода, за који није објављено под чијом заставом је пловио, нису повређени.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

У саопштењу Оперативног центра није прецизирано како је дошло до експлозије, иако је познато да Хути користе беспилотне летелице и ракете, као и поморске дронове.

Хути су дан раније преузели одговорност за три напада.

Припадници јеменских Хута су током своје кампање гађали ракетама и дроновима више од 70 пловила, а у тим нападима убијена су четворица морнара. Од новембра прошле године запленили су један, а потопили два брода.

У јуну се број напада Хутија на трговачке бродове повећао и достигао највиши ниво од децембра, наводи Информативни поморски центар који делује при Морнарици САД.

Од јануара је изведена серија ваздушних удара које предводе САД против Хута, а у нападима 30. маја убијено је најмање 16, а рањено 42 људи, саопштили су јеменски Хути.

Хути тврде да циљају бродове повезане са Израелом, САД или Британијом у знак подршке милитантној групи Хамас у њеном рату против Израела у појасу Газе.

Многи од нападнутих бродова, међутим, имају мало или нимало везе са ратом Израела и Хамаса, а неки од њих пловили су за Иран, наводи АП.

Извор: Танјуг

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ