Свет

БРИСЕЛ У ШОКУ: Стигло Орбаново писмо, ево шта им Трамп поручује преко њега

Мађарски премијер Виктор Орбан навео је у писму председнику Европског савета Шарлу Мишелу и другим лидерима ЕУ да ће Доналд Трамп, ако победи на председничким изборима у САД у новембру, брзо захтевати мировне преговоре између Русије и Украјине, пише Фајненшел тајмс.

Лист наводи да је Орбан у писму упућеном након што је недавно посетио Кијев, Москву, Пекинг и Вашингтон, где је разговарао са Трампом, написао да то значи да би у случају победе Трампа ЕУ требало да поново отвори директну дипломатску комуникацију са Русијом и почне преговоре са Кином како би се пронашло мирно решење за рат у Украјини.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Фајненешел тајмс наводи да је имао увид у писмо, али да је Орбанова канцеларија одбила да коментарише, док Трампов тим за кампању није одмах одговорио на захтев за коментар.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

„Не можемо очекивати мировну иницијативу од (Трампа) до избора. Међутим, са сигурношћу могу да кажем да он убрзо након победе на изборима неће чекати своју инаугурацију, већ ће бити спреман да одмах делује као мировни посредник“, истакао је Орбан у писму, додајући да Трамп „има детаљне и добро утемељене планове за то“.

Премијер Мађарске је, према Фајеншел тајмсу, у писму такође навео да је, на основу његових недавних разговора са руским председником Владимиром Путином, кинеским председником Си Ђинпингом и украјинским председником Володимиром Зеленским, општи утисак био „да ће интензитет војног сукоба радикално ескалирати у блиској будућности“.

Према речима Орбана, то значи да би ЕУ требало да предвиди промену у политици САД и да прихвати потребу за хитним преговорима између Русије и Украјине или да преузме већу одговорност за финансирање одбране Украјине.

„Више сам него уверен да ће се у вероватном исходу победе председника Трампа, однос финансијског терета између САД и ЕУ значајно променити на штету ЕУ када је у питању финансијска подршка Украјини“, стоји у писму Орбана.

Он је поручио лидерима ЕУ да се морају уложити напори да се смање тензије и створе услови за привремени прекид ватре и почетак мировних преговора.

Немачки Билд такође је објавио да је Орбан упутио писмо Мишелу, наводећи да у писмо, између осталог, озива на разговоре са Кином о мировној конференцији и обнављање дипломатских односа са Русијом.

Према Билду, писмо садржи десет тачака.

Политички саветник мађарског премијера изјавио је у понедељак да је Орбан писаним путем упознао лидере Европског савета са искуствима преговора о миру у Украјини, прве фазе мировне мисије и са планом Мађарске који садржи реалну процену ситуације и реалне циљеве, као и одговарајући распоред деловања.

Извор: Танјуг/Медији

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ