Свет

БЕРБОК ПОДРЖАЛА ЈЕЗИВ ПЛАН САД: Немачка постаје главна мета Русије

Фото: Pixabay.com

Немачка министарка спољних послова Аналена Бербок изразила је подршку распоређивању америчких ракета дугог домета у Немачкој, супротстављајући се критикама из своје коалиције.

„Морамо да заштитимо себе и наше балтичке партнере кроз појачано одвраћање и додатно оружје за супротстављање“, рекла је Бербок у интервјуу за Функе медиа групе, пренео је Политико.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Бербок је истакла да је председник Русије Владимир Путин „континуирано ширио арсенал којим угрожава нашу слободу у Европи“ и додала да би пасивност у погледу додатног одвраћања „била не само неодговорна, већ и наивна према ледено хладном Кремљу“.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

Раније овог месеца, Немачка и САД су објавиле заједничко саопштење у коме су навеле да ће Вашингтон започети да распоређује ракете дугог домета у Немачкој 2026. године.

САД су навеле да би у Немачкој могле да буду стациониране крстареће ракете Томахавк, које могу да путују до 2.500 километара и хиперсонично оружје које лети многоструко већом брзином од брзине звука.

Након саопштења, Ролф Мицених, парламентарни лидер Социјалдемократске партије канцелара Олафа Шолца, упозорио је да постоји „знатна опасност од ненамерне војне ескалације“.

Извор: Танјуг

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ