Свет

БЕЛОУСОВ ИЗДАО ХИТНО НАРЕЂЕЊЕ: Овде почиње Трећи светски рат?!

Напетост између Русије и НАТО-а изнад Црног мора расте, што може довести до озбиљних сукоба у блиској будућности. Министар одбране Русије, Андреј Белоусов, наложио је Генералштабу да предложи мере за оперативно реаговање на провокације САД и НАТО-а изнад Црног мора.

Према речима војних стручњака, са беспилотним летелицама ситуација је јасна – покушаће да их „оборе“, али питање како се носити са пилотираним извиђачким авионима остаје нејасно. Генерал-мајор у пензији, Владимир Попов, објаснио је у разговору са „МК“ које мере ће Русија предузимати против извиђача различитих типова.

Попов није искључио могућност „великог рата“ у случају ескалације са Запада. Сучељавање на небу изнад Црног мора прелази на нови ниво.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

Након инцидента са руским пресретачем МиГ-31, који је натерао амерички дрон „Глобал Хаwк“ на повлачење, земље НАТО-а се нису смириле. У четвртак, 27. јуна, изнад Црног мора појавио се британски стратешки извиђачки авион РЦ-135 са посадом и пратњом од четири ловца. Два од њих су летела са укљученим транспондерима, док су остала летела прикривено, приказујући се на радарима као једна мета.

Авиоексперти су се сложили да је појава британског авиона одговор на руске акције застрашивања против америчког „Глобал Хаwка“.

– Ово је одговор на наше намере да обарамо беспилотне летелице непријатеља у Црном мору. Сада је на нас ред – написао је бивши ловац-пилот и аутор канала „Фигхтербомбер“.

Следећег дана, министар одбране Русије, Андреј Белоусов, наложио је Генералштабу да предложи мере за оперативно реаговање на сличне провокације. Војни ресор је објаснио да такви летови повећавају вероватноћу инцидената и ризик од директне конфронтације са НАТО-ом.

Неки експерти верују да извиђачке авионе неће обарати, јер употреба оружја против НАТО-ових беспилотних летелица може бити схваћена као чин агресије.

Највероватније ће примењивати методу прелетања великом брзином поред дрона, или ће покушати да их оборе на други начин, без употребе оружја.

Пилот-ловац и админ канала „Фигхтербомбер“ претпоставља да ће руски авиони ометати рад извиђача у ваздуху, максимално их блиско пратити, опкољавати их, ометати маневре или просипати гориво.

Заслужни војни пилот генерал-мајор Владимир Попов је објаснио да ће Русија према страним летелицама поступати диференцирано. Ако НАТО-ови извиђачи буду летели у близини граница Абхазије, Сочија, Адлера, Туапсеа, Новоросијска, Анапе, Керчког пролаза, биће им пружен максималан отпор, без обзира на тип летелице.

У случају претње ваздухопловне летелице у руској искључивој економској зони, без обавештавања руских органа контроле ваздушног простора, Руси ће их избацивати. Ако прекрше правила или пређу државну границу на мање од 12 морских миља, сигурно ће их обарати, користећи ловце или ПВО системе С-300 и С-400.

У области Крима, Русија ће користити другачији приступ – само избацивање, стварање радиоелектронских сметњи или прелетима поред. При томе, Русија ће користити просипање горива на кабину или мотор беспилотних летелица, а турбуленцију ће стварати прелетањем великом брзином.

Генерал Попов је напоменуо да ће САД и НАТО вероватно оптужити Русију за кршење међународних правила, али Русија сматра да делује у складу са својим правима.

– Ако Запад не стане, на крају ће добити по глави. У супротном, прети нам велики локални рат у Европи, који би могао да ескалира у глобални светски рат – закључио је Попов.

Извор: Информер

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ