Свет

БАЈДЕН ДИГАО СВЕТ НА НОГЕ НА НАТО САМИТУ: „Путин не жели ништа мање од овога…“

Фото: Јутјуб

ВАШИНГТОН – Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг позвао је данас у Вашингтону земље чланице Алијансе да наставе да подржавају Украјини у рату против Русије, истичући да ће исход тог сукоба обликовати глобалну безбедност у наредним деценијама.

Столтенберг је на свечаности поводом обележавања 75. годишњице НАТО-а рекао да Алијанса мора да покаже исту одлучност коју је показао у другим кључним тренуцима у историји.

„Нема сигурних опција са агресивном Русијом као суседом. У рату нема опција без ризика. Највећи трошак и највећи ризик биће ако Русија победи у Украјини, поручио је он и нагласио да се не сме дозволити да се то догоди.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

Додао је да “други ауторитарни режими“, попут Ирана, Северне Кореје и Кине, подржавају Русију и нагласио да је Украјина „место где се бори за слободу и демократију“.

Столтенберг је подвукао да је НАТО са својих 75 година постојања, не само најснажнији и најуспешнији, већ и најдуговечнији војни савез у историји.

Подсетио је да су пре 75 година документ којим је основан НАТО сачинили људи који су преживели два светска рата.

„Они су знали какве су патње и страдања у рату, и нису желели да се тако нешто понови. Због тога основали су НАТО“, рекао је Столтенберг.

Свечаности присуствују лидери земаља чланица Алијансе, укључујући председника САД Џозефа Бајдена, канцелара Немачке Олафа Шолца и премијерку Италије Ђорђу Мелони.

Самит НАТО-а поводом 75. годишњице Алијансе трајаће до 11. јула.

Бајден одликовао Столтенберга Председничком медаљом слободе

Председник САД Џозеф Бајден уручио је на свечаности поводом облежавања 75. годишњице НАТО-а генералном секретару Алијансе Јенсу Столтенбергу Председничку медаљу слободе, највише цивилно одликовање САД.

“НАТО је данас снажнији, енергичнији и паметнији од својих почетака“, рекао је Бајден на свечаности.

Бајден је истакао да је Столтенберг доказао да се руски председник Владимир Путин прерачунао када је 2022. напао Украјину, мислећи да ће тако “сломити Европу“.

Бајден је изјавио да ће САД, Немачка, Холандија, Румунија и Италија обезбедити Украјини “десетине додатних тактичких система противваздушне одбране“ у року од неколико месеци.

“Путин не жели ништа мање од потпуног потчињавања Украјине, да се прекине украјинска демократија, да се уништи украјинска култура и да се Украјина збрише са мапе. И знајте да се Путин неће зауставити у Украјини“, рекао је Бајден и оценио да “Украјина може и хоће да заустави Путина“.

Истакао је да је НАТО данас моћнији него икада, када су 32 земље чланице Алијансе.

Додао је да је “карактер НАТО-а у основи демократски“ и да ће тако и остати.

“Огромна, двостраначка већина Американаца схвата да нас НАТО све чини безбеднијим. Амерички народ разуме шта би се десило да нема НАТО-а“, рекао је Бајден.

Самит НАТО-а поводом 75. годишњице Алијансе трајаће до 11. јула.

Бајден отворио самит НАТО: Русија неће победити, Украјина ће зауставити Путина

Амерички председник Џо Бајден отворио је у уторак самит НАТО у Вашингтону пожелевши добродошлицу државама чланицама, а у свом говору фокусирао се на подршку Украјини.

Бајден је, користећи телепромптер, рекао светским лидерима да је „НАТО моћнији него икад на своју 75. годишњицу, истичући ширење алијансе док је он на функцији.

„Задовољство је угостити вас у овој преломној години, с поносом се осврнути на све што смо постигли и гледати напред у нашу заједничку будућност са снагом и одлучношцу. Данас је НАТО моћнији него икада“, навео је Бајден.

„Овај тренутак у историји захтева нашу заједничку снагу, рекао је он, наглашавајуци решеност НАТО-а да помогне Украјини да се одбрани од руске инвазије.

Према Бајденовим речима, руски председник Владимир Путин не жели ништа мање од „потпуног потчињавања Украјине и да збрише Украјину са мапе.

„Украјина може и хоће да заустави Путина“, додао је он.

Председник Америке је додао да Русија неће победити, али да Украјина хоће.

У свом говору од 13 минута, Бајден се није освртао на домаћу политичку драму око његове кампање.

Лидери НАТО-а окупили су се на самиту у Вашингтону, на којем алијанса обележава 75. годишњицу постојања.

НАТО никад није био већи, али и изазови са којим се суочава су велики – рат у Украјини, све агресивнија Кина, рат Израела и Хамаса у Гази, а неке чланице доводе у питање своју посвећеност алијанси.

Извор: Танјуг

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ