Свет

Ако Руси ово заузму, рат је готов

Крајем прошле недеље, руске трупе су ушле у Урожајноје, село на југу које је Украјина поново заузела прошлог лета. Ово је последњи (за сада) у низу спорих, али стабилних напретка који поништавају тешко извојеване победе Украјине.

Руска офанзива је отрежњујући потез за Кијев док се његова војска бори да обузда напад дуж више од 800 километара линије фронта.

Руси напредују и на истоку. Ушли су у околину Часова Јара, украјинског упоришта у региону, и близу су пресецања кључног пута снабдевања украјинских оружаних снага.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

Кијев се нада да ће му оружје и муниција које су недавно испоручили западни савезници помоћи да заустави напад.

То је већ постигнуто на североистоку, где је утврђена украјинска одбрана била у стању да заустави напредовање непријатеља које је претило Харкову, другом по величини украјинском граду.

Прошле недеље су амерички званичници рекли да је мало вероватно да ће Русија остварити значајне територијалне добити у наредним месецима.

Сукоб траје скоро две године, а Украјина развија план за окончање непријатељстава путем преговора. У понедељак је председник Володимир Зеленски рекао, да жели да одржи други међународни мировни самит касније ове годин,е и да би руски званичници требало да учествују. Москва није позвана на претходни самит, одржан прошлог месеца у Швајцарској.

Ево детаљнијег погледа на ситуацију на бојном пољу.

Руско Министарство одбране саопштило је да је руска војска преузела контролу над Урожајнојем, малим селом на југоистоку Украјине. Украјинске оружане снаге нису коментарисале, али према мапама које су саставили аналитичари на основу борбених видео снимака (укључујући мапу коју је саставио украјински „ДеепСтате“), Урожајноје су већ заузеле руске снаге.

Украјинске снаге су се „повукле из Урожајноја“, саопштио је „ДеепСтате“ назвавши губитак села „одбрамбеним колапсом“. Паси Пароинен из Блацк Бирд Гроуп, финске организације која анализира слике са украјинског ратишта, такође је потврдио губитак.

Урожајноје је било једно од ретких јужних села које је Украјина поново заузела прошлог лета, што је био редак успех у неуспешној контраофанзиви. Међутим, сада ове успехе постепено нагризају руске трупе које напредују.

У мају је Русија заузела већи део Роботина, села западно од Урожајноје, које су украјинске трупе поново заузеле прошлог августа.

„Наравно, непријатно је видети како Русија одузима сва достигнућа прошлог лета“, изјавио је Пароинен. „Све док Москва има иницијативу, ова спора повлачења ће се наставити.

Украјинске оружане снаге држале су Урожајноје скоро годину дана – упркос интензивном бомбардовању, током којег је Русија користила ваздушне бомбе, тешку артиљерију и моћне ракете.

Украјина је дуго инсистирала на томе, да одбрана малих градова мале стратешке вредности има цену у погледу особља и наоружања – јер Русија, која напредује, плаћа за то још већу цену.

Извор: Wебтрибуне.рс

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ