Свет

УЗБУНА У ПЕНТАГОНУ: Краду их

Фото: Јутјуб

Сједињене Државе су се придружиле Уједињеном Краљевству и другим кључним партнерима у упозорењу да Кина врбује западне пилотима да им служе као тренери.

„Да би превазишла своје недостатке, Народноослободилачка армија Кине агресивно регрутује западне војне пилоте за обуку својих авијатичара“, написала је америчка Канцеларија директора националне обавештајне службе у саопштењу које је издато у среду.

Да би прикрио целу причу, Пекинг је наводно користио приватне компаније лоциране у Кини и Јужној Африци преко којих је тражио бивше и активне припаднике ваздухопловних служби – посебно борбене пилоте, инжењере лета и особље за ваздушне операције из САД и НАТО савезника.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

Како је пренео Њузвик, у саопштењу које су потписале САД, Уједињено Краљевство, Канада И Нови Зеланд, наводи се да је реч о кривотворењу западне војне експертизе што омогућава кинеској војсци да унапреди своје ваздушне капацитете, побољша планирање будућих операција и боље се супротстави западним војним стратегијама.

Додаје се да у рукама Кине сазнања о тајнама западног оружја угрожавају безбедност војног особља и националну безбедност земаља одакле ти пилоти долазе.
Садашњи и бивши припадници службе су упозорени да се чувају понуда које нуде “нејасне детаље о послодавцима “ и укључују „уносне уговоре“ и прилику да пилотирају „егзотичним авионима“.

У саопштењу се такође упозорава да би се регрутовани тренери могли суочити са „правним последицама“.

Напомиње се да је Аустралија ухапсила бившег пилота, америчког маринца, још 2022. због наводног кршења Закона о контроли извоза обучавањем кинеских пилота да слећу на носаче авиона док је шест година живео у Пекингу.

Британско министарство одбране је исте те године саопштило да је чак 30 бивших британских војних пилота обучавало авијатичаре кинеске војске у Кини и да се зна да су кинески представници пришли многим другима, укључујући активне пилоте.

Извор: Њузвик

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ