Свет

УКРАЈИНА НА НОГАМА: Не могу да зауставе Русе, па су смислили ово! Ако усвоје

У Украјини је потребно увести обавезну војну службу за све жене од 18 година, исто као и за мушкарце, изјавио је командир батаљона „Ахил“ 92. бригаде, Јуриј Федоренко, у емисији YоуТубе канала „Армија ТВ“.

– Искрено верујем да сви Украјинци, мушкарци и жене, треба да буду војно обавезни од 18. године – рекао је он.

Федоренко је такође предложио смањење старосне границе за мобилизацију на 23 године. До тада би сваки Украјинац требало да има војну специјалност, изјавио је војни командир.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

Закон о појачаној мобилизацији у Украјини ступио је на снагу 18. маја. Документ обавезује све војно обавезне особе да у року од 60 дана од ступања на снагу закона ажурирају своје податке у војном одсеку. За то је потребно да се лично појаве у војном одсеку или да се региструју у „електронском кабинету регрута“, путем којег може бити уручена и војна обавеза. Војни позив ће се сматрати урученим чак и ако регрут није лично примио позивницу: датум „уручења“ позива биће датум када је у документу постављен печат о немогућности личног уручења.

У закону је прописано да војно обавезни морају стално носити са собом војну књижицу и показати је на први захтев службеника војног одсека или полиције. Онима који избегавају војну службу може бити одузето право на управљање возилом. Рокови демобилизације нису наведени у документу, што је изазвало негодовање код појединих посланика

Извор: Информер

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ