Регион

ТОТАЛНИ КОЛАПС: Црна Гора и БиХ остале без струје, као и пола Хрватске, људи заглављени у лифтовима, семафори не раде

Фото: Јутјуб

Изненадни нестанак струје данас око поднева задесио је готово све републике бивше Југославије. Готово цела Црна Гора и Босна и Херцеговина, као и делови Хрватске остали су без струје.

Како је наведено у кратком саопштењу на Фејсбук страници Црногорског електродистрибутивног система (ЦЕДИС), проблем је испад на мрежи Црногорског електропреносног система. Није познато када би проблем могао бити решен. Истовремено, како су јавили хрватски медији, без струје је остала и готово цела Далмација, Сплит, Омиш, Макарска, Дубровник и Жупа Дубровачка, Каштела, Солин, Водице, Првић, Задар, Стариград Пакленица, бројна острва, преноси Танјуг.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Како је лист Побједа пренео до нестанака струје је дошло после избијања пожара на једном далеководу. Претходно су хрватски медији пренели да је проблем настао због пада система у Црној Гори са којом је Далмација мрежно спојена. Велики делови Босне и Херцеговине остали су данас око 12.20 без струје.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

У Сарајеву су стали трамваји, а и семафори не раде, а без струје су и други бројни градови – Тузла, Брчко, Бањалука, Бијељина, Мостар, Зеница, Јајце, Високи, Какањ, преноси Н1 Сарајево. Претходно хрватски и црногорски медији пренели су да је цела Далмација и већина Црне Горе остала без струје. Далматински портал је пренео да је до нестанка струје дошло због пада система у Црној Гори, због чега је ланчано без електричне енергије остала и Далмација, док су подгорички медији пренели да је проблем испад на мрежи Црногорског електропреносног система, односно да је избио пожар на једном далеководу и да се не зна када ће проблем бити решен.

Упитани да ли Србија треба да брине у Електомрежи Србије ЕМС су Политици одговорили да је што се тиче ЕМС-ових далековода све у реду.

– У региону је било проблема. Имали су делимичан колапс система у Албанији, Хрватској, Црној Гори , БиХ. Узрок се и даље испитује и то ће бити детаљан предмет анализе. Тренутно се ради на успостављању систем, кажу из ЕМС.

Диспечари ЕМС-а су у константој комуникацији са колеама из региона и ради се на успостављању система.

И из ЕПС-а поручују да нема места за бригу јер је снабдевање стабилно и сигурно.

Извор: Танјуг

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ