Свет

СВЕ ПРШТИ: Немци на корак од Белорусије (ВИДЕО)

Фото: Х принтскрин

Громогласна артиљеријска и тенковска паљба под надзором јуришних хеликоптера, а све уз песму хард рок бенда Ван Хејлен из 80-их година. Овако изгледа немачки Бундесвер 2024.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Након што је донела значајну одлуку о слању 5.000 војника у Литванију до 2027, што је први стални ангажман ндемачких трупа након Другог светског рата, Немачка је закључила свој део прошломесечне вежбе НАТО-а “Стедфаст дефендер”, ратним маневрима само 15 километара од границе с руским савезником Белорусијом.

Ова 90-минутна битка уживо организована је за парламентарне посланике, дипломате и локалне војне заповеднике на полигону Пабраде, пише Политико.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

Уз коментаре уживо и екране који приказују како модерни тенковски системи проналазе своје мете и извлаче рањене, порука за ВИП особе била је јасна: Спремамо се за Русију.

„Немачка стоји иза своје рјечи. Бранићемо сваки центиметар територија НАТО-а“, рекао је генерал Карстен Бреуер, главни инспектор немачке војске, под изненадним пљуском након што је вежба окончана кореографисаним прелетом два застарела Еурокоптера “Тајгера” опремљена противтенковским пројектилима.

Бреуер је рекао да ће Москви требати пет до осам година да реконструише своје оружане снаге од рата у Украјини, што одређује рок до 2029. за напоре НАТО-а да се припреми за могући сукоб.

Међутим, како се наводи, оно што се догађа у Литванији је заправо спољна димензија немачке иницијативе “Цајтенвенде”, покренуте након руског напада на Украјину.

Одбацивши мировну агенду након Хладног рата, Немачка је уложила 100 милијарди евра у поновно опремање своје војске и променила је своју одбрамбену доктрину како би Бундесер претворила у војску способну да се бори и победи.

„Свет је другачији него што је био пре 24. фебруара 2022. За нас као Бундесвер, то значи да се мисија променила; национална одбрана и одбрана савеза су у фокусу“, рекао је министар одбране Борис Писториус током посета Пабрадеу само неколико дана пре финалне представе.

Иначе, Немачка је водећа нација у НАТО-овој мисији Инхенсед форвард презенс” у Литванији, док је у Естонији то Уједињено Краљевство, а у Летонији је то Канада.

Место нак ом се одржала војна вежба некада су као полигон користили совјетски бомбардери из времена Хладног рата, али данас челни људи Литваније планирају да направе базни логор с десетинама војника Бундесвера који су већ тамо. Стотине других требало би да дође до краја године.

„Ово је колективна одбрана и за наше агресивне суседе, важно је да нисмо сами. Сајбер напади, стална пропаганда, Руси су агресивни све време”, рекао је литвански пуковник Римантас Јармалавичиус

Извор: Индеx.хр

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ