Србија

СРБИ СЕ ДИГЛИ НА ВИДОВДАН У ЛОЗНИЦИ: Велики протест против Рио Тинта, имате рок од 40 дана а онда блокаде

У Лозници је одржан протест против ископавања литијума у организацији Савеза еколошких организација Србије, које тврде да је пројекат Јадар штетан за здравље људи и животну средину.

Протест је подржало више опозиционих странака и покрета.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Живот и рудник не могу заједно, а ако прође пројекат „Рио Тинта“ Србија ће бити затрована земља, поручено је са протеста у Лозници против експлоатације литијума у долини Јадра.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

Професор Ратко Ристић оценио је да и у другим европским земљама постоје резерве литијума и других критичних ресурса.

„Лицемерна ЕУ је Србију означила као жртвовану зону. Није само литијум у питању, борати, злато, сребро, никл и читав низ критичних минералних ресурса, они све то имају код себе. На пример, Немци имају процењене резерве од 14 до 40 милиона тона литијум-карбоната, а Србија има 1,2 милиона тона“, поручио је Ристић.

У Лозницу се данас сјатило и старо и младо из свих делова Србије, па и из Републике Српске да би послали јасну поруку „Рио Тинто неће копати.“

Треба нагласити да је Лозница први ослобођени град од нациста у Другом светском рату, да су ту сви велики окупатори сломили зубе, па ни Рио Тинто неће проћи боље!

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Marš Sa Drine (@mars_sa_drine)

На крају протест Маријана Петковић прочитала је један захтев који имају еколошки активисти и том приликом је најавила нове блокаде, уколико тај захтев не буде исупњен у року од 40 дана од тренутка када предају захтев Влади Србије од понедељка.

Захтев је законска забрана примењених геолошких истраживања и истраживања и експлоатација литијума и бора у Србији.

„Сад ћете лепо преко лета смислити како ћете. Рок је 40 дана, 41. дан не буду ли усвојили тај закон ми ћемо блокирати Србију, али сад ћемо да малтретирамо њих“, рекла је Петковић.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Ivan Bjelić (@ofanzivan)

„Блокираћемо кључне тачке, железнице да не може Кинез из Бора да вуче наше злато, блокираћемо да не може мафија из Босне да вуче угаљ који има 30 посто више сумпора, само по џепу њиховом, јер све то они добро стављају у своје џепове и све су богатији. Пругу је много лакше блокирати него пут“, додала је она.

Она је навела да ће овај захтев бити предат у понедељак на писарницу Владе Србије и додала да од тада почиње да тече рок од 40 дана.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Marš Sa Drine (@mars_sa_drine)

„41. дана само ће бити где је блокада… Пруга је само почетак… То је крај или наш или њихов, нема кући“, поручила је она.

Након тога су окупљени кренули у шетњу до зграде Општине Лозница.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Marš Sa Drine (@mars_sa_drine)

Организатори су поручули да је „ово последња шетња“. Након шетње, скуп је завршен.

Извор: РТС/Србија јавља/Нова