Свет

САД У НЕВЕРИЦИ: Путин и То Лам потписали, почиње

Фото: Х принтскрин

На преговорима са председником Вијетнама, поред билатералних веза, разговарало се о регионалним и међународним питањима, рекао је председник Русије Владимир Путин. Он је такође навео да Вијетнам и Русија прелазе на плаћање у националним валутама.

– Ставови Русије и Вијетнама на међународне теме се у великој мери подударају или су блиски. Наше земље чврсто бране принципе владавине међународног права, суверенитета, немешања у унутрашње ствари других држава, напоре на кључним међународним платформама, укључујући УН и у оквиру дијалога између Русије и АСЕАН-а – истакао је Путин.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Путин је додао да постоје перспективе сарадње на развоју саобраћајног коридора Владивосток-Хошимин. Такође је нагласио да су компаније из Русије као суинвеститори и добављачи спремне за пројекте производње природног течног гаса.

Председник Русије је додао и да сматра важним што Русија и Вијетнам доследно прелазе на плаћање у националним валутама. У првом тромесечју 2024. године, удео трансакција у националним валутама између две државе износио је 60 одсто, рекао је Путин.

Москва и Ханој такође су изразили интересовање за изградњу поуздане безбедносне архитектуре у Азијско-пацифичком региону без затворених војних блокова, истакао је руски лидер. Председник Русије најавио је повећање међусобних испорука пољопривредних производа из Русије и Вијетнама, констатујући развој односа Москве и Ханоја у области пољопривреде.

То Лам: Веома успешни преговори

Преговори са руским председником Владимиром Путином прошли су веома успешно, изјавио је председник Вијетнама То Лам.

– Председник Путин и ја одржали смо веома успешне преговоре. Искрено смо разменили мишљења о многим областима сарадње, као и о међународним и регионалним питањима од узајамног интереса у циљу развоја сарадње наших двеју земаља, мира, сарадње и развоја у региону – рекао је То Лам након преговора са руским колегом.

Он је истакао да вијетнамске власти сматрају односе са Русијом као један од приоритета развоја спољне политике.

– Желимо да заједно са Руском Федерацијом развијамо односе традиционалног пријатељства које су годинама градиле многе генерације лидера и становника наших земаља – навео је председник. Према његовим речима, руско-вијетнамски односи развијају се у духу узајамног поштовања и узимања у обзир међусобних интереса.

– Уверен сам да ће наши односи наставити да се развијају, узимајући у обзир успешну посету председника Путина Вијетнаму, као и жељу руководства, напора наших народа, министарстава и ресора. Русија придаје велики значај питањима будућег јачања традиционално пријатељских свеобухватних стратешких односа са Вијетнамом и ти односи настављају да се прогресивно развијају у духу равноправности, узајамног поштовања и узимања у обзир међусобних интереса – рекао је вијетнамски лидер.

Он је такође подсетио да Русију и Вијетнам уједињује заједничка историја, као и да ће се следеће године обележити 75 година од успостављања дипломатских односа. Москва и Ханој ће повећавати ефикасност сарадње на пројектима у енергетском и гасном сектору како би створили повољне услове за рад компанија, нагласио је То Лам.

– Што се тиче међународних и регионалних питања, залажемо се за демократски и транспарентан светски поредак заснован на Повељи УН, укључујући принципе као што су одсуство употребе силе и претње њеном употребом, мирно решавање спорова. Залажемо се за решавање свих спорова мирним путем – објаснио је он.

Потписан низ докумената

Током Путинове посете, Русија и Вијетнам потписали су низ докумената о сарадњи у различитим областима.

Међу њима су и документи о сарадњи у образовању и меморандум о успостављању стварања нуклеарног технолошког центра у Вијетнаму.

Лидери двеју земаља усвојили су након састанка Изјаву о даљем продубљивању свеобухватног стратешког партнерства у контексту 30. годишњице примене руско-вијетнамског уговора о основама пријатељских односа“.

Чланови руске и вијетнамске делегације након билатералног састанка разменили су заједничка документа.

Извор: Медији/Информер