Свет

ПУТИН ЗАТРЕСАО ЦЕО СВЕТ: Приближили смо се

МОСКВА – Председник Русије Владимир Путин изјавио је данас да се свет приближио тачки без повратка и да НАТО настоји да појача притисак на оне земље чији развој покушава да обузда, преносе руски медији.

„Себичност и бахатост западних држава довели су до садашњег стања ствари, свет се приближио тачки без повратка“, рекао је Путин у обраћању руководству Министарства спољних послова Русије.

Он сматра и да ће доћи до колапса евроатлантског система безбедности и да ће морати да се створи нови, као и да државе треба да разраде своје опције за обезбеђивање безбедности у Евроазији, наводи РИА Новости.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

Путин је истакао да, уколико Европа жели да остане један од независних центара светског развоја, то може учинити кроз добре односе с Русијом.

„Ако Европа жели да се одржи као један од независних центара светског развоја и културних и цивилизацијских појасева планете, свакако треба да буде у добрим, љубазним односима са Русијом и што је најважније, ми смо спремни за то“, рекао је он.

Украјинска криза није сукоб две државе или два народа, већ је резултат агресивне политике Запада, оценио је руски председник.

„Садашњи прави господари Украјине, а то, нажалост, није народ Украјине, већ глобалистичке елите које се налазе у иностранству, покушавају да на украјинску извршну власт пребаце терет доношења непопуларних одлука међу људима, укључујући о даљем смањењу старосне границе за регрутацију, рекао је руски лидер.

Додао је и да су проблеми у бившој Југославији настали због мешања Запада, а да је исто учињено и у Ираку, Либији и Сирији, као и да, како тврди, ниједна земља нема гаранцију да се неће наћи на мети НАТО-а.

Путин је напоменуо да је евроатлантски систем безбедности урушен, а да је неопходно изградити нови.

Нагласио је и да је међународна заједница имала шансу да изгради поуздан и правичан безбедносни поредак, за шта је била неопходна спремност да се саслушају различита мишљења и иста узму у обзир.

„Сведоци смо колапса евроатлантске безбедности, заправо, треба да је креирамо изнова, формулишемо нацрт нове безбедности у Евроазији“, закључио је Путин.

Извор: Танјуг

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ