Свет

ПУТИН ШОКИРАО САД: Не играјте се нуклеарном претњом, Русија је спремна да иде до краја

Руски председник Владимир Путин рекао је да Москва намерава да преиспита своју нуклеарну доктрину и да је спремна да „иде до краја“ у Украјини!

Путин је на конференцији за новинаре после посете ДНРК и Вијетнаму рекао да западне земље „подижу температуру и ескалирају ситуацију“ и желе да нанесу стратешки пораз Русије у Украјини.

– За Русију би стратешки пораз значио престанак њене државности и крај хиљадугодишње историје руске државе. Зашто онда да се плашимо? Није ли онда боље ићи до краја? То је елементарна логика – рекао је руски председник.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

Москва према његовим речима тренутно размишља о томе шта се може променити у нуклеарној доктрини која у садашњој верзији дозвољава употребу нуклеарног оружја у случају претње по постојање државе.

– Будућа ревизија доктрине долази због чињенице да Запад разматра могућност снижавања прага за употребу нуклеарног оружја, а развија и експлозивне нуклеарне направе ултра малог ефекта – рекао је Путин.

Истовремено, наводи руски председник, Москва за сада не планира да уведе могућност превентивног нуклеарног удара у доктрину.

– Није нам потребан превентивни нуклеарни удар јер ће у узвратном удару непријатељ бити гарантовано уништен – рекао је Путин.

Русија је према његовим речима спремна да „колико сутра“ почне преговоре о миру у Украјини на основу предлога који су на столу. Путин је 14. јуна затражио од Украјине да повуче трупе са свих територија које је Русија прогласила за своје и одустане од планова за улазак у НАТО. Осим тога Запад мора да укине све санкције Русији.

Путин је оценио да је реакција Запада била очекивана.

– Не мислим да ће такав нихилизам у вези са нашим предлозима остати заувек, нешто ће се сигурно променити, укључујући и наше услове, зависно од ситуације на терену – додао је Путин.

Извор: Курир.рс/Мосцоw Тимес/Пренео З.Ко

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ