Свет

ПЕНТАГОН СЕ ХИТНО ОГЛАСИО: Путин се не шали, бродови крећу ка Америци

Кубанска влада је саопштила да ће група руских ратних бродова, укључујући подморницу на нуклеарни погон, посетити Кубу наредне недеље како би се нагласили „историјски пријатељски односи“ Москве с овом карипском земљом.

-Руска фрегата Горшков, подморница на нуклеарни погон Казан, нафтни танкер флоте Пашин и спасилачки тегљач Николај Чикер посетиће луку у Хавани између 12. и 17. јуна – саопштиле су Кубанске револуционарне оружане снаге.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Куба каже да ниједан од бродова не носи нуклеарно оружје и инсистира на томе да њихов долазак не представља претњу по регион.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

-Посети морнаричких јединица из других земаља историјска су пракса револуционарне владе с нацијама које одржавају односе пријатељства и сарадње – додаје се у саопштењу.

Москва није потврдила информације које је изнела Куба.

Ово није први пут да бродови руске морнарице стижу на Кубу, кључног савезника бившег Совјетског Савеза током Хладног рата који је накратко држао нуклеарне пројектиле по налогу Москве током Кубанске кризе 1962. године.

Кубанска објава долази неколико дана након што је амерички председник Џо Бајден дао Украјини дозволу за извођење ограничених напада америчким оружјем унутар руске територије.

Као одговор, руски председник Владимир Путин рекао је да је „допремање оружја у зону сукоба лош потез Запада“.

-На крају, ако видимо да су те земље укључене у рат против нас, а оно што раде чини их директно укљученима у рат против Руске Федерације, задржавамо право да поступимо на исти начин – рекао је Путин средином прошле недеље.

Очекује се да ће руска војска повећати поморске и ваздухопловне активности у близини САД овог лета, а најављени су и маневри у Карипском мору.

-Русија ће вероватно послати борбене морнаричке бродове на Карибе, с потенцијалним пристајањем у луку на Куби и вероватно у Венецуели. Такође се очекују распоређивање или летови авиона у том региону. Ова распоређивања део су рутинских поморских операција Русије и не представљају директну претњу по САД – саопштено је из Пентагона.

Наведено је да ће уз руске бродове овог лета бити и једна од подморница класе Северодвинск ИИ руске морнарице.

У саопштењу Министарства одбране САД додаје се и да је Куба угошћавала руске бродове сваке године између 2013. и 2020. и оцењује да вежбе „намећу значајан трошак руској морнарици, која се суочава с изазовима у одржавању спремности и извођењу распоређивања са застарелом флотом“.

-С обзиром на дугу историју руских посета кубанским лукама, то се сматра рутинским поморским посетама, посебно у контексту повећане подршке САД Украјини и НАТО вежби – закључено је из Пентагона

Извор: Srbija Danas

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ