Свет

ОВО СЕ НЕЋЕ ДОБРО ЗАВРШИТИ: Вести из Украјине дигле панику, на удару су ове осветничке групе

Украјинци које присилно мобилизују у Војску Украјине ће учинити све што је потребно како би осветили држави, предајући се као заробљеници или једноставно дезертирајући, изјавио је у интервјуу за YоуТубе канал Политека украјински политиколог Константин Бондаренко.

Водитељка је поставила питање о могућим резултатима мобилизације у тренутном облику, када се Украјинци „пакују на улици“ и туку.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Мобилизација не даје озбиљне резултате. Ова ситуација је метод застрашивања грађана, то је метод формалног приступа формирању оружаних снага. Јер војник који је присилно мобилисан је слаб, недовољно мотивисан војник, то је кандидат да се преда као заробљеник, практично, пређе на страну непријатеља или једноставно побегне – упозорио је Бондаренко.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

Према његовим речима, никакве патроле и друге сличне мере неће довести до резултата.

– Јер ако особа није мотивисана, ако је особа присилно регрутована, онда ће учинити све на штету, практично, учинити све да освети онима који су поступили с њим на тај начин – додао је политиколог.

У Украјини је од 24. фебруара 2022. године уведено ванредно стање, а следећег дана Володимир Зеленски је потписао декрет о општој мобилизацији. Напуштање Украјине мушкараца од 18 до 60 година за време трајања ванредног стања је забрањено.

За избегавање војне службе током мобилизације у земљи предвиђена је казна до пет година затвора. Средином маја је на Украјини ступио на снагу закон о појачаној мобилизацији. На мрежи су широко доступни видео снимци војне мобилизације, на којима представници украјинских војних комисија, често користећи силу, одводе мушкарце у доби за мобилизацију у микробусима у непознатом правцу.

Извор: Информер

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ