Свет

ОГЛАСИО СЕ МАРК РУТЕ: Речи новог шефа НАТО-а о Путину буде језу

БРИСЕЛ – Холандски премијер Марк Руте изјавио је данас да је за њега огромна част што је изабран за генералног секретара НАТО-а.

„Алијанса је била, остала и биће камен темељац наше колективне безбедности. Вођење ове организације представља одговорност коју не схватам олако“, навео је Руте.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Он је захвалио свим чланицама НАТО-а на поверењу које су му указале.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

„Радујем се преузимању функције у октобру, као наследник Јенса Столтенберга, који је изузетно водио Алијансу у последњих 10 година и коме сам се увек дивио“, навео је Руте у објави на мрежи Икс.

Земље чланице НАТО-а данас су изабрале холандског премијера Марка Рутеа за генералног секретара те Алијансе.

Руте је жестоки критичар руског председника Владимира Путина и чврсти савезник Украјине. Био је главни покретач слања војне помоћи Украјини и познат је по својим изјавама да је „пораз“ Москве од виталног значаја да се обезбеди мир у Европи.

Рутеов однос са Путином затегао се 2014. када је изнад источне Украјине оборен авион који је полетео са амстердамског аеродрома Шипхол. За обарање авиона са 298 путника и чланова посаде оптужени су руски милитанти, а Руте је поручио Путину да је „бесан“, подсећа РТ.

Од тог момента, на Западу је стекао репутацију европског лидера који се не плаши Владимира Путина.

– Немојте ментално прецењивати Путина. Много сам разговарао са човеком. Он није јак човек, није јак момак – рекао је Руте у једној парламентарној дебати.

Када је почела Специјална војна операција, Руте је описао руског лидера као „хладнокрвног, бруталног и немилосрдног“.

Одлазећи генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг похвалио је Рутеа као „правог трансатлантисту, снажног лидера и градитеља консензуса“.

– Желим му пуно успеха док настављамо да јачамо НАТО.

Знам да остављам НАТО у добрим рукама“, рекао је он. Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен рекла је да ће Рутеово „вођство и искуство бити од кључног значаја за Алијансу у овим изазовним временима“.

Извор: Танјуг/Медији