Свет

НИЈЕ ДОБРО! ПОЧИЊЕ: Пентагон дао зелено светло

Фото: Јутјуб

Украјина може да користи оружје које је испоручила Америка да погоди руске снаге које нападају украјинске трупе било где преко границе са Русијом, а не само на руској територији у близини украјинске области Харков, саопштио је Пентагон.

Прошлог месеца, председник САД Џозеф Бајден дао је Кијеву зелено светло да лансира оружје које је испоручила Америка на војне циљеве у Русији, преноси Ројтерс.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Међутим, званичници су тада рекли да се Бајденова одлука односи само на мете унутар Русије у близини границе са украјинским регионом Харков на истоку.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

Портпарол Пентагона, генерал мајор Патрик Рајдер рекао је новинарима у четвртак да, иако није било промене у политици, украјинска употреба оружја против руских трупа није ограничена само на област Харкова на руској страни.

„Способност да се може узвратити ватра је заиста оно на шта је фокусирана ова политика… пошто видимо руске снаге како пуцају преко границе, Украјина мора да има могућност да узврати ватру на те копнене снаге, користећи муницију коју обезбеђују Сједињене Америчке Државе“, рекао је Рајдер.

Према његовим речима, у питању је самоодбрана и зато то Украјина и треба да уради.

Исто је рекао и саветник Беле куће за националну безбедност Џејк Саливан раније ове недеље.

„Овде се не ради о географији већ о здравом разуму. Ако Русија напада или спрема напад са своје територије на Украјину, има смисла дозволити Украјини да узврати“, рекао је Саливан.

Након почетних украјинских успеха у којима је Кијев одбио напад на престоницу и повратио територију у првој години рата, велика украјинска контраофанзива коришћењем донираних западних тенкова је прошле године пропала, истиче агенција.

Извор: Политика

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ