Свет

ФАРАЖ ЗАТРЕСАО СВЕТ: Британски политичар открио оно што Запад крије као змија ноге

Лидер британске десничарске и популистичке Реформске партије Најџел Фараж изазвао је гнев након што је сугерисао да је Запад крив за руску инвазију на Украјину.

Он је током интервјуа за програм Панорама Би-Би-Сија рекао да су НАТО и ЕУ испровоцирали руског председника Владимира Путина, преноси Дејли мејл. Он је такође инсистирао да је ширење западне алијансе Русији дало разлог за напад.

Како преноси британски таблоид, Фараж је навео своје дивљење Путину као „политичком оперативцу“, иако је истовремено нагласио да га не преферира претерано као особу.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

Његове изјаве осудио је бивши министар одбране Бен Волас, преноси британски таблоид, уз образложење да Путину иде на руку јер изражава симпатије према диктатору. Фараж је већ раније овог месеца тврдио да ће Украјина морати да тражи мировни споразум са Русијом.

Како пише Дејли мејл, водитељка га је током интервјуа питала и за његову најаву из фебруара 2022. године, када је почела интензивна инвазија, где је Фараж написао да је то последица ширења савеза ЕУ ​​и НАТО.

– Устао сам у Европском парламенту 2014. године и рекао, цитирам: „Биће рата у Украјини“. Зашто сам то рекао? Било ми је очигледно да је стална експанзија на исток Путину дала повода да каже руском народу да опет долазе на њих и почиње рат – преноси његове речи британски таблоид.

Он је образложење свог става закључио речима: „Ми смо изазвали овај рат“, додајући да је Путин то искористио само као изговор. Похвалио се да је он једина особа која је предвидела шта ће се догодити у протеклој деценији, пише Дејли мејл, иако је негирао да је понављао реторику руског лидера.

Он такође предвиђа да ће украјински председник Володимир Зеленски преговарати са Путином, ако Доналд Трамп буде поново изабран за америчког председника, преноси британски таблоид.

Извор: Srbija Danas/Daily mail

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ