Свет

ЕВРОПА У ПАНИЦИ, СВИ СТРЕПЕ ОД ИСХОДА: Није Русија! Ова земља ће задати снажан удар НАТО и Украјини!

Без обзира на то ко победи на парламентарним изборима у Француској, савезници Париза ће свакако бити погођени, пише Тхе Ецономист. Водећа по броју гласова „Национална унија“ се противи подршци Кијеву, док „Нови народни фронт“ прети изласком Француске из НАТО-а.

„У најбољем случају, то ће довести до конфузије како за савезнике, тако и за Французе. У најгорем случају, озбиљно ће нарушити дипломатски ауторитет Француске у иностранству и ослабити сам НАТО“, наводи се у чланку.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Национална унија“ на челу са Марин Ле Пен оштро се противи чланству Украјине у НАТО-у и ЕУ.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

Потенцијални премијер Жордан Бардела искључио је слање војника и испоруку ракета Кијеву које би могле досегнути територију Русије, образлажући то жељом да се избегне трећи светски рат.

Левичарски савез „Новог народног фронта“ активно подржава Украјину, али потпуно искључује даљње чланство Француске у НАТО-у. Жан-Лик Меланшон, чија партија доминира у „Новом народном фронту,“ позвао је Француску да напусти НАТО, називајући га „бескорисном организацијом,“ пише Тхе Ецономист.

На изборима за Европски парламент одржаним 9. јуна, десничарска партија „Национална унија“ освојила је више него двоструко више гласова од коалиције председника Макрона, добивши 31,36% гласова. Након тога, Макрон је распустио Националну скупштину, доњи дом француског парламента, и најавио ванредне парламентарне изборе у два круга, 30. јуна и 7. јула. Према анкетама, више од трећине Француза спремно је да гласа за „Националну унију“, док председничка коалиција може очекивати мање од 20% гласова.

Бивши премијер Француске Едуар Филип, лидер центристичке партије „Хоризонти“, која је део председничке коалиције у парламенту, раније је изјавио да је Макрон „убио председничку већину“ распуштањем парламента. По његовом мишљењу, Макрон, који није успео да освоји апсолутну већину на изборима 2022. године, добиће још мање места након новог гласања.

Макрон је више пута изјавио да неће напустити место председника, „без обзира на резултате избора“.

Извор: Информер