Свет

ЕКПЛОЗИЈА У ВОЈНОМ КАМПУ: Има мртвих и рањених

Чешки војник погинуо је данас у експлозији муниције у војном кампу Либава у граду Оломуц на истоку земље, а осам особа је повређено, саопштило је чешко Министарство одбране.

Како се наводи, муниција је експлодирала током планиране пиротехничке обуке.

„Повређено седам професионалних војника и један цивил. Нажалост, један војник је преминуо на месту“, саопштило је Министарство. У саопштењу се додаје да је Војна полиција покренула кривични поступак у вези са овим инцидентом, јавила је чешка ТВ 24.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

Министарка одбране Јана Чернохова, која је обишла војни полигон (ОДС), изразила је саучешће породици погинулог војника и саопштила да је реч о трагичној несрећи која нема везе с међународном ситуацијом.

„Имала сам прилику да разговарам са два рањена војника. Нико од повређених у војној болници Оломуц није животно угрожен“, навела је Чернохова на платформи Икс.
Она није навела више информација о истрази која је у току.

„Истрагу спроводи војна полиција јер се несрећа догодила у војном рејону. Чим буду имали било какву информацију, обавестиће јавност. У овом тренутку, међутим, нема индиција да је реч о било каквој саботажи“, додала је министарка.

Војна област Либава је полигон за обуку професионалних војника, активних резервиста и за добровољне војне вежбе. Ту се обучавају и украјински војници у оквиру мисије помоћи Европске уније Украјини.

Прошле године Чешка је заједно с Пољском обучила њих више од 4.000, а за исто толико украјинских војника одобрен је мандат и за ову годину.

Извор: Танјуг

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ