Свет

ДРАМА НА НЕБУ: Блиски сусрет Су-34 са америчким борбеним авионима

Москва тврди да је дошло до вишеструких ризичних сусрета војних авиона којима управља алијанса предвођена САД И руске авијације у Сирији.

Како наводе руски медији, позивајући се на саопштење руске војне мисије у Сирији, у једном инциденту који се догодио изнад провинције Хомс, дрон „МК-9 Рипер“ пролетео је опасно близу ударног авиона руских снага Су-34.

„Руски пилот је показао висок професионализам и на време је предузео неопходне мере да избегне судар“, рекао је војни портпарол руских снага распоређених у Сирији.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

Та “епизода” је наводно била само једна од девет кршења протокола о деконфликцији које је починила америчка коалиција у само 24 сата, наводи се у саопштењу.

Подсећа се да су протоколи по којима се такве ствари не би смеле дешавати, потписани 2019. године. Неуспехом да обавесте руску мисију о својим плановима лета, алијанса „ствара ризике за ваздушне инциденте и ескалира тензије у сиријском ваздушном простору“, наводи руска мисија.
Други случајеви кршења ваздушних безбедносних протокола су се односили на авионе Ф-15, Ф-16 и „Рафале“ којима су такође управљале коалиционе снаге у близини Ал-Танфа, америчке базе на југоистоку Сирије, у близини граница са Јорданом и Ираком, наводи се у саопштењу.

Руски медији такође подсећају да се руска војска налази распоређена у Сирији још од 2015. године, као и да је послата у ту земљу након позива сиријског руководства због потребе да се тој земљи помогне у борби са џихадистичким групама које покушавају да сруше актуелну власт.

Вашингтон, с друге стране, тврди да је војно присуство САД на територији Сирије потребно како би се спречило поновно оживљавање Исламске државе, некада моћне терористичке организације.

Извор: Медији

Ознаке

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ