Свет

ДРАМА ИЗНАД ЦРНОГ МОРА: Освета за Севастопољ или случајно обарање америчке летелице?

Појавили су се нови детаљи инцидента са америчким дроном РК-4Б Глобал Хаwк на небу изнад Црног мора. Аутор Телеграм канала ФигхтерБомбер је током емисије „333” одговорио на податке да је извиђачки дрон америчког ваздухопловства могао да буде оборен

За сада нема званичних информација о томе шта се догодило, али се напомиње да руски ловац Миг-31 није отворио ватру нити извршио било какве агресивне акције према америчком дрону.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Говорећи о детаљима инцидента, аутор ФигхтерБомбер-а је указао да се након инцидента са америчким дроном МК-9 Реапер догодио догађај који се дуго чекао. Руски Су-27 је 14. марта 2023. пресрео и оштетио дрон, након чега се овај срушио у Црно море. Напомиње се да је то последица несрећних случајева.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

Овог пута, РК-4Б Глобал Хаwк је започео извиђање обале Црног мора, обале Крима и кренуо дубље у територију. Експерт је објаснио да је Глобал Хаwк, за разлику од МК-9 Реапер-а, огроман стратешки дрон величине куће. Може да лети много сати на висинама од 16 километара и више.

Случајно је врло великом брзином пролетео руски Миг-31, који је летео изнад Глобал Хаwк-а, појаснио је гост програма. Након чега је дошло до неких промена у параметрима лета Глобал Хаwк-а, који је завршио на таквој висини за Глобал Хаwк, након чега се нагло предомислио да изврши свој извиђачки борбени задатак, окренуо се и отишао кући.

Он је нагласио да МиГ-31 није отварао ватру, летео је брзином од 2,3 маха (више од 2.800 километара на сат). РК-4Б Глобал Хаwк обично дејствује изнад вода Црног мора на надморској висини од око 16.000 метара. Плафон надморске висине за МиГ-31 је 21.500 метара, а брзина му је 3.100 километара на сат, тако да је посада заправо радила на граници својих могућности.

Кремљ је одговорио на инцидент изнад Црног мора

Прес-секретар руског председника Дмитриј Песков рекао је да Кремљ нема информацију да је америчка беспилотна летелица оборена изнад Црног мора.

Он је Министарству одбране упутио и питање да ли Русија има право да обара америчке извиђачке беспилотне летелице изнад Црног мора након ракетног напада на Севастопољ, у којем су повређене 153 особе, а четири није пронађено.

Раније је војни дописник Алексеј Живов признао да је амерички извиђачки дрон РК-4 Глобал Хаwк помогао Оружаним снагама Украјине у навођењу пројектила током напада на Севастопољ. Према његовим речима, након удара дрон је одмах нестао са радара.

Извор: Ало