Свет

БРУТАЛНА ОДМАЗДА РУСА: Уништен је (ВИДЕО)

РУСКА војска је наводно уништила украјински ракетни систем за вишеструко лансирање (МЛРС) М270 напуњен тактичким балистичким пројектилима МГМ-140 АТАЦМС у правцу Запорожја.

МЛРС је први пут откривен извиђачким дроном у близини насеља Шевченковскоје. Убрзо након тога гађан је тактичком балистичком ракетом Искандер-М. Нејасно је када је тачно дошло до удара, међутим, видео снимак напада појавио се на мрежи 14. јуна.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Уједињено Краљевство, Норвешка, Француска и Немачка су испоручиле најмање 16 америчких МЛРС и МАРС 2 (немачке верзије система) украјинским снагама након фебруара 2022. године.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

Сваки лансер МАРС 2 или МЛРС може бити наоружан са до 12 ГМЛРС ГПС вођених ракета серије М30/М31, које имају домет већи од 70 километара, или две тактичке балистичке ракете МГМ-140 АТАЦМС, које имају домет од 165 до 300 у зависности од верзије, у два одвојена пода.

Искандер-М који је користио лансер у близини Шевченковског има домет од скоро 500 километара.

Искандер може бити наоружан различитим конвенционалним бојевим главама, укључујући бојеву главу касетне муниције, бојеву главу са појачаном експлозијом експлозива гориво-ваздух, високоексплозивну фрагментациону бојеву главу, пенетратор за земљу за разбијање бункера и електромагнетни импулсни уређај за антирадар мисије.

Високо маневарска ракета је вођена инерцијалним навигационим системом уз помоћ ГЛОНАСС-а. Такође може бити опремљен оптичким трагачем са дигитализованим системом корелације подручја за мапирање сцене за терминално навођење.

Руска војска је већ уништила или оштетила неке украјинске МЛРС и МАРС 2 системе, као и неколико од око 40 М142 ХИМАРС (лакшег система на точковима који испаљује исте типове пројектила) које су Сједињене Државе испоручиле Украјини током последње две године.

Међутим, ово је био први познати пут да је украјинска МЛРС напуњена АТАЦМС ракетама гађана и уништена руском ватром. Системи ХИМАРС и М270 напуњени ракетама АТАЦМС ових дана задају велике велике проблеме руској ПВО.

У питању је мобилни артиљеријски ракетни систем који се користи за лансирање невођених ракета и вођених ракета земља-земља. Овај систем је првобитно развијен од стране САД-а и тренутно је у употреби у различитим војним снагама широм света.

М270 има модуларни лансирни систем који може носити више врста ракета, укључујући невођене ракете и вођене ракете земља-земља. Типичан лансирни контејнер може носити 12 ракета. М270 користи различите врсте ракета укључујући МЛРС (М31 ГМЛРС) са дометом од неколико десетина километара.

ГМЛРС су прецизне ракете које могу бити опремљене различитим бојевим главама, укључујући и такозване “Унитарy” бојеве главе и бојеве главе са поддељеним ефектом.

М270 је монтиран на мобилном возилу које му омогућава брзу релокацију на различите локације. Возило има широку покретљивост на различитим врстама терена, што га чини корисним за различите тактичке ситуације.

М270 има модуларни лансирни систем који може носити више врста ракета, укључујући невођене ракете и вођене ракете земља-земља. Систем за лансирање ракета интегрише се са командним и контролним системом који омогућава прецизно одређивање циљева и управљање лансирањем ракета.

М270 МЛРС се користио у различитим сукобима и војним операцијама широм света, укључујући Заливски рат, ратове на Балкану, Авганистан и Ирак.

Током времена, М270 је прошао кроз различите модернизације како би се одржала његова оперативна ефикасност и усклађивање са савременим војним стандардима.

Извор: oruzjeonline.com