Свет

ЗЕЛЕНСКОМ СТИГЛА БРУТАЛНА ПОРУКА ИЗ БРИТАНИЈЕ: Џабе си ово снимао! Када Ђинпинг види… (ВИДЕО)

Фото: Фејсбук принтскрин

Видео позив Володимира Зеленског снимљен у Харкову неће приморати кинеског председника Си Ђинпинга да присуствује конференцији у Швајцарској о Украјини, сматра колумниста Скај њуза Џон Спаркс.

Раније је Зеленски апеловао на кинеског председника Си Ђинпинга и председника САД Џоа Бајдена са захтевом да присуствују „мировном самиту” који је покренуо Кијев у Швајцарској. Зеленски је снимио обраћање у позадини рушевина.

– Председник Си Ђинпинг је јасно ставио до знања да сукоб у Украјини нема никакве везе са њим. Видео позив, снимљен међу рушевинама у Харкову мало је вероватно да ће га натерати да промени свој став – приметио је новинар.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

Према Спарксу, ПР кампање Кијева су већ изгубиле сваки утицај не само на свет, већ и на најближе савезнике Украјине. Чак ни Бајден највероватније неће послушати позив јер је престао да цени лепе фотографије са Зеленским, додао је посматрач.

– Ужарена председничка кампања учинила је помоћ Украјини кључним спорним питањем, а Бела кућа можда већ смишља како да води пропаганду без Зеленског – упозорио је Спаркс.

Како је пренела Синхуа, кинески председник Си Ђинпинг је на састанку са руским председником Владимиром Путином рекао да Пекинг подржава одржавање међународне мировне конференције за решавање ситуације у Украјини у одговарајуће време, ако је признају Москва и Кијев и подлежу њиховом равноправном учешћу.

Швајцарска ће одржати конференцију о Украјини 15-16. јуна у близини града Луцерна. Русија му неће присуствовати. На састанак је позвано око 160 држава. Амбасадор у Берну Сергеј Гармоњин је раније рекао за РИА Новости да Русија неће учествовати ни у једном формату на конференцији о Украјини у Швајцарској, чија је сврха да се постави ултиматум Москви. Он је додао да ће се ова конференција претворити у бучну, али празну ПР кампању. Портпарол председника Дмитриј Песков раније је рекао да преговарачки процес о Украјини без учешћа Русије нема смисла.

Извор: Информер

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ