Свет

УЗБУНА НА ТАЈВАНУ: Одједном се појавили бродови и авиони – порука или нешто друго?!

Тајванска војска је приметила 21 кинески војни авион и 15 бродова око острва у последња 24 сата, саопштиле су јутрос власти у Тајпеју.

Десет кинеских авиона ушло је у зону идентификације противваздушне одбране Тајвана.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Кина је у четвртак и петак спровела војне маневре око Тајвана, негодујући због говора новог тајванског председника Лај Чинг Теа који оцењује као сепаратистички.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

Тајван је осудио нове војне маневре Кине око острва који су почели неколико дана након инаугурације председника.

Маневар због састанка?

Подсетимо, тајвански лидер Лаи Чинг-те састао са америчким законодавцима неколико дана након што је Кина завршила своју највећу војну вежбу око острва у последњих годину дана.

Посету двостраначке делегације из САД, тајвански министар спољних послова Лин Чиа Лунг оценио је као „важан гест солидарности који показује да Америка чврсто стоји уз демократски Тајван“.

Амерички посланици изразили су подршку одбрани Тајвана на њиховом путу ка „самоуправној демократији“, а председник Комитета за спољне послове Представничког дома Мајкл Мекол навео је да је неопходно „обезбедити одвраћање“.

Са гостима из Америке срео се, према писању „Блумберга“, и тајвански председник Лаи Чинг-те који је навео да ће Тајван наставити да продубљује сарадњу са САД. Он је такође цитирао појам „мир кроз снагу“ бившег америчког председника Роналда Регана и обећао да ће ојачати националну одбрану.

Мекол је рекао и да је водио „веома директне разговоре“ са Лаијем о претњи са којом се Тајван суочава из Кине.

„Кључ је осигурати да острво има оружје неопходно за одвраћање“, рекао је, додајући да је извршио притисак на произвођаче из војне индустрије и Бајденову администрацију да што пре испоруче заостало оружје које је Тајван купио.

Пекинг је последњих дана изразио незадовољство новом владом Тајпеја, оптужујући Лаија да тражи независност и дестабилизује регион.

Извор: Информер

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ