Свет

РУСИ СУ ГА КОНАЧНО НАШЛИ: Збрисан је са лица земље

Руске трупе уништиле су у Украјини вишецевни бацач ракета (МЛРС) РАК-СА-12 122 мм произведен у Хрватској, по први пут од почетка рата, тврди генерал пуковник Игор Конашенков, портпарол руског Министарства одбране.

Конашенков је рекао да су МЛРС уништиле јединице групе Центар, које су „побољшале тактичку ситуацију и поразиле формације трију бригада Оружаних снага Украјине“, пренео је Индеx.хр

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Осим РАК-СА-12, украјинске оружане снаге изгубиле су 395 војника, три борбена оклопна возила, шест возила и хаубицу Мста-Б од 155 мм у зони деловања руске групе“, кажу из руског Министарства.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

„Ово заслужује већу пажњу“

Руски „Репортер“ пише да је хрватски бацач ракета уништен руским самоубилачким дроном „лансет“. Кажу да је „лансет“ у последњих неколико дана уништио три МЛРС-а, од којих је један био совјетски „град“.

Уништавање совјетског „града“ није нека вест, пише „Репортер“ и додаје да други случајеви „заслужују већу пажњу“.

„Чињеница је да је „лансетов“ улов био редак хрватски МЛРС РАК-12, монтиран на шасију оклопног возила хамви. Уз помоћ ових система Украјинци могу да пуцају на кратке удаљености и нападају напредујућу пешадију руских оружаних снага“, наводи се.

Кажу да се на објављеном снимку „јасно виде тренуци пораза хрватских лансера“. Наводе и да су МЛРС-ови били спремни за пуцање, али их је приметио руски извиђачки дрон.

Руски медији наводе и да није јасно јесу да ли су у експлозији страдали украјински војници. Наводно је уништен и један бацач ракета чешке производње.

„РАК-СА-12 производи истарска фирма“

Вишецевни ракетни систем РАК-СА-12 128 мм је ракетно оружје намењено за остваривање изненадних и јаких ватрених удара на даљинама од 800 до 8500 метара. Производи га „М Адлер Д“, фирма из Истре која се бави производњом оружја и војне опреме.

На сајту компаније пише да се РАК-СА-12 користи за онеспособљавање и уништавање непријатељске живе силе и ватрених средстава у заклонима и изван заклона, самоходне артиљерије и на ватреним положајима.

РАК-СА-12 је због своје мале тежине доста великог домета и убојите моћи ракете, погодан за употребу на разноврсном терену и у свим метеоролошким услвоима. За гађање из лансера могу се употребљавати ракете 128 мм модел М63, М91, М91А1,А2 с упаљачем РУК М92 и РУТИ М94 при температурама од -30 °Ц до +50 °Ц.

Пет чланова тима

Лансером рукују и послужују га пет обучених чланова тима којима управља командант групе.

Време потребно за прелазак у бојни положај је око 90 секунди.

Основни начин премештаја лансера је вуча тегљачем (камионом), а може се превозити камионом, железницом, бродом, хеликоптером и авионом.

Извор: Индеx.хр

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ